Την Ταξιαρχία στην Κω, την πρώην Στρατολογία και το πρώην Γηροκομείο στη Ρόδο.
Την αξιοποίηση εμβληματικών κτηρίων μεταξύ αυτών της πρώην έδρας της 80 ΑΔΤΕ στην Κω, του πρώην Στρατολογικού Γραφείου και του πρώην Γηροκομείου στη Ρόδο που βρίσκονται μεταξύ των 14.000 αναξιοποίητων δημόσιων ακινήτων στη Δωδεκανήσου, ζητάει με επίκαιρη ερώτηση του στη Βουλή ο Γιώργος. Νικητιάδης, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής και τ.υφυπουργός. Η επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου και απευθύνεται στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Στα Δωδεκάνησα, συμφώνως με το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης, υπάρχουν περίπου 30.000 δημόσια ακίνητα, από τα οποία περίπου τα 14.000 μπορούν να αξιοποιηθούν χάριν του δημοσίου συμφέροντος και της τοπικής κοινωνίας. Μεταξύ αυτών το ιστορικό κτήριο που στέγαζε στο παρελθόν την 80 ΑΔΤΕ στην Κω, το πρώην Στρατολογικό Γραφείο στη Ρόδο που αποτελεί ένα στολίδι αρχιτεκτονικής στο κέντρο της πόλης και το πρώην Γηροκομείο στην ακτή Μιαούλη. Μέχρι τώρα το κράτος δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως για τη συντήρηση και ανάδειξη της κληρονομιάς αυτής, που θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και το δημόσιο και τα τοπικά κλιμάκια της ΕΤΑΔ παρακολουθούν ανήμπορα τη σταδιακή καταστροφή τους.
Από το 2011 στη Δωδεκάνησο δεν συνήφθησαν πάνω από 10 νέες μισθώσεις δημοσίων ακινήτων και δεν πραγματοποιήθηκε ούτε μία πώληση από την ΕΤΑΔ, ενώ δεκάδες υποψήφιοι επενδυτές αναζητούν στην τοπική κοινωνία αξιόπιστους συνομιλητές για επένδυσή τους χωρίς αποτέλεσμα. Η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων από τα κατά τόπους κλιμάκια της ΕΤΑΔ στις κεντρικές υπηρεσίες της, επέφερε μηδενικά αποτελέσματα λόγω της αποξένωσης των ακινήτων από τους φορείς, τα πρόσωπα των τοπικών κοινωνιών και τη γραφειοκρατία.
Ο κ.Νικητιάδης ερωτά τον αρμόδιο υπουργό κ. Χαζηδάκη, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε η διαχείριση των δημοσίων ακινήτων να καταστεί αποτελεσματικότερη; Αν προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων με ταυτόχρονη ενίσχυση με προσωπικό και αρμοδιότητες των τοπικών γραφείων της ΕΤΑΔ Α.Ε.; και αν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την αξιοποίηση των ακινήτων; Με ποιά μέσα και τρόπους θα ενισχυθεί η επίσπευση και απλοποίηση των διαδικασιών για την εκμετάλλευση των δημοσίων ακινήτων;
Με αφορμή την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης ο κ. Νικητιάδης έκανε την εξής δήλωση : «Αποτελεί κατάντια για το επιτελικό κράτος της ΝΔ 14.000 ακίνητα του Δημοσίου στη Δωδεκάνησο να μένουν αναξιοποίητα. Ακίνητα όπως το κτήριο της πρώην Ταξιαρχίας στην Κω, το πρώην Στρατολογικό Γραφείο και το πρώην Γηροκομείο στη Ρόδο θα μπορούσαν να αποφέρουν τεράστια ποσά στο δημόσιο και με την αξιοποίηση τους πάρα πολλά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες»
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 25-2-2024
Προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Θέμα: Αναξιοποίητα χιλιάδες δημόσια ακίνητα της Δωδεκανήσου – Απαραίτητη η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων της ΕΤΑΔ Α.Ε. προς τα περιφερειακά κλιμάκιά της.
Κύριε Υπουργέ,
Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. («ΕΤΑΔ Α.Ε.»), 100% θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ - «Υπερταμείο», εποπτευόμενο από το Υπουργείο σας), διαθέτει ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο δημοσίων ακινήτων και έχει ευρείες αρμοδιότητες διαχείρισης και αξιοποίησης αυτών. Δυνάμει των ν. 3986/2011 και 4002/2011 υπήρξε μεταβίβαση αρμοδιοτήτωναπό τα κατά τόπους περιφερειακά κλιμάκια της ΕΤΑΔστις κεντρικές υπηρεσίες της, μεταξύ των οποίων η «ωρίμανση» ακινήτων για να αξιοποιηθούν, β) η εισήγηση τρόπων αξιοποίησης (μίσθωση, πώληση κ.ά.), γ) η παρακολούθηση των μισθώσεων προς ιδιώτες και των δωρεάν παραχωρήσεων σε δημόσιες υπηρεσίες, ενώ οι αρμοδιότητες κατακερματίστηκαν σε πολλά και διαφορετικά τμήματα.
Η«εξ αποστάσεως» διαχείριση των ακινήτων είναι ξεκάθαρο μετά από δεκατρία έτη πως έχει αποφέρει σχεδόν μηδενικά αποτελέσματα. Στη Δωδεκάνησο υπάρχουν περίπου 30.000 δημόσια ακίνητα, εκ των οποίων περίπου τα 14.000 μπορούν να αξιοποιηθούν χάριν του δημοσίου συμφέροντος και της τοπικής κοινωνίας. Σημειωτέον ότι στην Κω έχει εγκαταλειφθεί πλήρως το ιστορικό κτήριο που στέγασε την 80 ΑΔΤΕ ( Ταξιαρχία). Στη Ρόδο υφίστανται δύο εμβληματικά δημόσια κτήρια που σήμερα αφήνονται ανεκμετάλλευτα στην εγκατάλειψη και τον μαρασμό, το πρώην στρατολογικό γραφείο Ρόδου, στολίδι αρχιτεκτονικής στο κέντρο της πόλης, καιτο πρώην γηροκομείο στην ακτή Μιαούλη.Το κράτος δεν πράττει απολύτως τίποτα για τη συντήρηση και ανάδειξη της κληρονομιάς αυτής, που θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και το δημόσιοκαι τα τοπικά κλιμάκια της ΕΤΑΔ παρακολουθούν ανήμπορα τη σταδιακή καταστροφή τους.
Επειδή από το 2011 στη Δωδεκάνησο δεν συνήφθησαν πάνω από 10 νέες μισθώσειςδημοσίων ακινήτων καιδεν πραγματοποιήθηκε ούτε μία πώλησηαπό την ΕΤΑΔ, ενώ δεκάδες υποψήφιοι επενδυτές αναζητούν στην τοπική κοινωνία αξιόπιστους συνομιλητές για την επένδυσή τους χωρίς αποτέλεσμα.
Επειδή η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων από τα κατά τόπους κλιμάκια της ΕΤΑΔστις κεντρικές υπηρεσίες της, επέφερε μηδενικά αποτελέσματα λόγω της αποξένωσης των ακινήτων από τους φορείς, τα πρόσωπα των τοπικών κοινωνιών και τη γραφειοκρατία.
Ερωτάται ο Υπουργός:
- Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε, ώστε η διαχείριση των δημοσίων ακινήτων να καταστεί αποτελεσματικότερη; Προτίθεστε να εξετάσετε το ενδεχόμενο αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων με ταυτόχρονη ενίσχυση με προσωπικό και αρμοδιότητες των τοπικών γραφείων της ΕΤΑΔ Α.Ε.;
- Υφίσταται στρατηγικός σχεδιασμός για την αξιοποίηση των ακινήτων; Με ποιά μέσα και τρόπους θα ενισχύσετε την επίσπευση και απλοποίηση των διαδικασιών για την εκμετάλλευση των δημοσίων ακινήτων;
Ο ερωτών βουλευτής
Γεώργιος Νικητιάδης