Μεγάλη δυσαρέσκεια καταγράφεται στην Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος για τις επιλογές του Μαξίμου.
Η παραμορφωτική εικόνα για την «σταθερότητα» της κυβέρνησης που παράγουν τα φιλοκυβερνητικά και πλουσιοπάροχα αμειβόμενα, με αφορμή τον κορωνοϊό, ΜΜΕ αναπαράγοντας δημοσκοπήσεις όπου η κυβέρνηση προηγείται με 15-20% από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αλλάζει την πραγματικότητα που καταγράφεται στο εκλογικό σώμα: Η κυβέρνηση θα δώσει μάχη στις επόμενες εκλογές για να μπορέσει να νικήσει.
Ακόμα και με αυτόν τον «ημιαναίσθητο» ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και με τον Αλέξη Τσίπρα να αδυνατεί να βρει τον βηματισμό του («βαρύς» και κουρασμένος με συνεχείς λεκτικές γκάφες, εμφανίστηκε χθες στην συνέντευξη Τύπου στην Θεσσαλονίκη), ακόμα και με το πατριωτικό εκλογικό σώμα που πριμοδότησε σημαντικά το κόμμα της Αριστεράς το 2015 να του έχει κλείσει οριστικά την πόρτα λόγω Σκοπιανού, η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη θα δυσκολευθεί να έχει μία καθαρή νίκη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να ανακάμψει ή αν το Βερολίνο, το οποίο είναι το πραγματικό κέντρο της ελληνικής πολιτικής σήμερα, αποφάσιζε ότι «τέρμα» ο Κ.Μητσοτάκης ή ότι έχει σημάνει η ώρα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, όλα θα τελείωναν σύντομα για τη νυν κυβέρνηση, δεδομένης της οργής της κοινωνίας για τα ανακόλουθα και άνευ λογικής μέτρα που λαμβάνει στο εσωτερικό και εξωτερικό μέτωπο.
Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για το Μαξίμου. Δυσαρέσκεια η οποία εκφράστηκε μέσα από την υπόθεση της μη άρσης της ασυλίας Πολάκη, αλλά δεν θα μείνει εκεί.
Τα 2/3 της ΚΟ της ΝΔ είναι οργισμένοι με τα κυβερνητικά πεπραγμένα, πιεζόμενοι από τις τοπικές κοινωνίες και ο χειμώνας δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.
Μόνο η απουσία σοβαρού εσωκομματικού πόλου έλξης των αντιδρώντων σώζει αυτή την στιγμή την κατάσταση, αλλά είναι θέμα χρόνου να εμφανιστεί αυτός που θα απαρνηθεί δημοσίως τις επιλογές Μητσοτάκη.
Όλα αυτά ενώ τα αποτελέσματα στο εσωτερικό μέτωπο ειδικά στους τομείς της υγείας και της οικονομίας να είναι διπλά αρνητικά: Και η χώρα να βρίσκεται πάλι σε τροχιά lockdown, με την επιτροπή των επιδημιολόγων να έχει μετατραπεί σε άτυπη κυβέρνηση με μηδενική αποτελεσματικότητα και από την άλλη η μείωση του τουριστικού εισοδήματος από τους τουρίστες που δεν ήρθαν το 2020 να φτάνει το 85%!
Στο μεταναστευτικό, βασικός παράγοντας αποτυχίας των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι μισοί νοσηλευόμενοι στην Αττική είναι παράνομοι μετανάστες, όπως αποκάλυψε το pronews.gr, η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου να είναι δραματική, με την Μόρια να αποτελεί μόνο την «κορυφή του παγόβουνου».
Η κρίση με τις μάσκες στα σχολεία επιχειρείται να κατασταλεί με εισαγγελείς και αστυνομία όταν είναι ηλίου φαεινότερο ότι πρόκειται για καθαρή παραβίαση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Στις κρίσεις, της «καθημερινότητας», όπως συνέβη στην περίπτωση της πρόσφατης κακοκαιρίας στην Θεσσαλία, μετράμε κάθε φορά νεκρούς και κυβερνητική ανικανότητα διαχείρισής τους.
Όλοι στην κυβέρνηση κοιτούσαν τον «Ιανό» εξ Ιταλίας και η «ανώνυμη» κακοκαιρία από την Μαύρη Θάλασσα, έπνιξε την Θεσσαλία.
Στα ελληνοτουρκικά υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη: Πληροφορίες από έγκυρες πηγές, επιμένουν ότι «υπάρχει πρακτικό που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στο Βερολίνο από τον σύμβουλο του Τούρκου προέδρου και εκπρόσωπό του, Ιμπραήμ Καλίν και την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Ελληνα πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή, το οποίο αναφέρεται με ακρίβεια σε κατ'άρχήν αποδοχή συζήτησης για μερική αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου»!
Το πρακτικό αυτό, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι βρίσκεται στα χέρια της τουρκικής προεδρίας, όπως και της Αθήνας και του Βερολίνου και αποτελεί όπλο εκβιασμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη και σε ότι αφορά το εσωτερικό μέτωπο! Φαντασθείτε να έδινε ο Ρ.Τ.Ερντογάν το πρακτικό στην δημοσιότητα τι θα συνέβαινε στο εσωτερικό της Ελλάδας και ειδικά στα νησιά του Αιγαίου που «γράφουν» ήδη μία εξέγερση, αυτή του Φεβρουαρίου, κατά της πολιτικής ενδοτισμού της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει άμεσα για το αν έχει υπογράψει πρακτικό με το οποίο δέχεται την έναρξη συζήτησης για αποστρατικοποίηση, μερική ή ολική των νησιών του Αιγαίου ή για κάτι ανάλογο. Άμεσα.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την άθλια επιχειρησιακή διαχείριση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου αφέθηκε το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis να κάνει έρευνα επί ένα μήνα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προστατευόμενο από τον τουρκικό Στόλο και δεν έφυγε παρά μόνον όταν συνυπογράφηκε εξτρά χρηματοδότηση 2,5 δισ. ευρώ της Τουρκίας από την Ελλάδα και την Κύπρο, τότε έχουμε μια γενική εικόνα των κυβερνητικών «επιτευγμάτων» το τελευταίο εξάμηνο.
Και μπορεί οι δημοσκοπήσεις, «αρμόδιος» για τις οποίες είναι ο δημοσκόπος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, να δείχνουν 40% την κυβέρνηση, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι στην κάλπη δύσκολα θα έφτανε το 30%, λόγω βασικά της ανεργίας, η οποία έφτασε πάλι σε επίπεδα των πρώτων χρόνων των Μνημονίων περί το 25%.
Η δραματική μείωση των εσόδων από τον εισερχόμενο τουρισμό καταγράφουν τα στοιχεία για το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών του Ιουλίου που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να αποδίδεται στον τουρισμό, αλλά δεν είναι μόνο ο τουρισμός.
Τα χρήματα από την ΕΕ, αυτά για τα οποία «θα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε με φειδώ και να μην τα σπαταλήσουμε όπως στην δεκαετία του '80», όπως έλεγε σε μία σπαρταριστή στιγμή της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο υπουργός Ανάπτυξης, Α.Γεωργιάδης, είναι άφαντα και θα μείνουν άφαντα.
Γιατί δεν πρόκειται ποτέ να δοθούν.
Οι εξελίξεις στον τουρισμό συμπαρέσυραν ολόκληρο το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών με αποτέλεσμα το έλλειμμα του στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιούλίου να αυξηθεί κατά 5,2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι φθάνοντας τα 7,9 δισ. ευρώ.
Το συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε έλλειμμα 7,3 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Λόγω τουρισμού, παραδοσιακά το γ’ τρίμηνο είναι το πιο αποδοτικό, καθώς το ΑΕΠ (σε όρους χωρίς εποχική προσαρμογή) φτάνει στα 53 δισ. (ή στα 49 δισ. με εποχική προσαρμογή). Στο φετινό γ’ τρίμηνο αναμένεται να καταγραφεί η χειρότερη επίδοση τουλάχιστον των 40 τελευταίων ετών, με το ΑΕΠ να περιορίζεται ακόμη και στην περιοχή των 40-42 δισ. ευρώ.
Στην εστίαση δεν έχουν καταγραφεί ακόμα οι οικονομικές ζημιές αλλά θα είναι το ίδιο τρομακτικές.
Θα πρέπει να υπολογιστεί επίσης ότι όλοι όσοι ασχολούνται με τουρισμό και εστίαση δεν θα ξοδέψουν ούτε ευρώ τον χειμώνα σε κατανάλωση, αγορές και επενδύσεις που σημαίνει ότι θα επηρεαστούν αυτομάτως κι άλλοι τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Από τον τουρισμό μόνο έχουν χαθεί 15 δισ. ευρώ. Το ερώτημα είναι που θα βρεθούν τα χρήματα για να ανακάμψει η χώρα; Π.χ. η πόλη της Καρδίτσας έχει ζημιές που υπολογίζονται σε 500 εκατ. έως 700 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι. Λεφτά τα οποία δεν υπάρχουν...