Τι συμβαίνει στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές – Γιατροί και κάτοικοι καταγγέλλουν ανεπάρκεια τεστ και ιχνηλατήσεων, ελλιπείς ελέγχους και υγειονομικά πρωτόκολλα που δεν τηρούνται.
Το ελληνικό καλοκαίρι είναι μια μαγική εμπειρία. Θα μπορούσε ταυτόχρονα να είναι και ασφαλής. Οι έλληνες πολίτες απέδειξαν, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, ότι είναι πρόθυμοι να πάρουν τα πράγματα στα σοβαρά. Οι αρμόδιοι αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού, η ανεπάρκεια ελέγχων και η παντελής απουσία οποιασδήποτε ιχνηλάτησης δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στα νησιά, που αποτελούν ακαταμάχητο πόλο έλξης τόσο για τους Ελληνες, όσο και για τους τουρίστες. Αυτό αποτυπώνεται και από τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και λίγες ημέρες σε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Κέρκυρα, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Ζάκυνθος και η Κως.
«Τα κρούσματα είναι περισσότερα»
Είναι κοινή η εντύπωση στις τοπικές κοινωνίες ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού στην πραγματικότητα είναι περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται. Αυτό επισημαίνουν κάτοικοι και επαγγελματίες πολλών νησιών. «Η Λευκάδα δεν είναι και πάρα πολύ μεγάλο νησί, οπότε γνωρίζουμε όλοι λίγο-πολύ τι συμβαίνει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παντελής Κ. που διαθέτει διαμερίσματα προς ενοικίαση, αλλά έχει και μια επιχείρηση εστίασης στο νησί. «Υπάρχουν πολλά περιστατικά στο νησί, τα οποία δεν απεικονίζονται στις επίσημες ανακοινώσεις. Υπάρχουν κενά ανάμεσα στις διαπιστώσεις περιστατικών και στις μετέπειτα ιχνηλατήσεις στον περίγυρο των ανθρώπων που βγαίνουν θετικοί στον κορωνοϊό. Πριν από λίγες ημέρες ακούσαμε ότι κάποιοι Ρουμάνοι βγήκαν θετικοί στον ιό, τους είπαν να πάνε στο ξενοδοχείο αναφοράς, αλλά αυτοί έφυγαν και κανείς δεν γνωρίζει τι έγινε στη συνέχεια».
Η «λιτανεία» στα Ματογιάννια
Οσο για τους ελέγχους; Την απάντηση δίνουν οι εικόνες από τα Ματογιάννια της Μυκόνου, όπου την περασμένη Τρίτη, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου για λουκέτο στις 24.00, οι θαμώνες όλων των μπαρ, ρεστοράν και καφέ του νησιού συνωστίζονταν στο στενό δρομάκι χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.
Καμία πρόβλεψη για την Κέρκυρα
Στην Κέρκυρα, όπως και στις υπόλοιπες πύλες εισόδου, γίνονται επιλεκτικά τεστ. Από τις 17 Αυγούστου τουρίστες που προέρχονται από ορισμένους συγκεκριμένους προορισμούς θα απαιτείται να έρχονται με πιστοποιητικό ότι δεν νοσούν από τον ιό. Μέχρι τότε για τους ανθρώπους που έρχονται στο νησί δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. «Η αίσθησή μου είναι ότι επικρατεί ένα γενικότερο αλαλούμ» επισημαίνει η κυρία Μ.Γ., ιατρός, και συμπληρώνει ότι «το εύκολο ήταν να επιβληθούν μέτρα όπως το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων μετά τις 24.00. Σας διαβεβαιώνω ότι όλος ο κόσμος θα είναι έξω».
Οπως εξηγεί, «το χειρότερο είναι ότι δεν γίνονται πολλά τεστ. Στο νοσοκομείο της Κέρκυρας υπάρχουν τρία μηχανήματα PCR αλλά τα τεστ που γίνονται είναι ελάχιστα. Οσοι μπαίνουν από το αεροδρόμιο και επιλέγονται να υποβληθούν σε τεστ, τα δείγματα πηγαίνουν στην Αθήνα, όσοι μπαίνουν στο νοσοκομείο σαν ύποπτοι τα δείγματα πηγαίνουν στα Γιάννενα, ακόμα και τα δείγματα που παίρνονται σε προεγχειρητικούς ελέγχους πηγαίνουν εκτός Κέρκυρας. Είναι αστείο. Είχαμε κάποια κρούσματα σε μαγαζιά εστίασης. Πήγαν στο νοσοκομείο άτομα με ελαφρά συμπτώματα, βρέθηκε ότι ήταν θετικά στον ιό. Αυτόματα, όσοι τους είχαν συναναστραφεί, έντρομοι, πήγαν στο νοσοκομείο για να κάνουν τεστ και τους έδιωξαν λέγοντάς τους «αν θέλετε τεστ πηγαίνετε ιδιωτικά». Δεν γίνεται η απαραίτητη ιχνηλάτηση» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Εχω φίλους Ελληνες που ζουν στην Ιταλία και μάλιστα σε περιοχές της Λομβαρδίας. Οταν ήρθαν στην Ελλάδα, ήταν βέβαιοι ότι θα τους υπέβαλλαν σε τεστ, αλλά επειδή είχαν ελληνικά διαβατήρια δεν τους έλεγξε κανείς» προσθέτει. Στο νοσοκομείο της Κέρκυρας αποφασίστηκε ότι ένα από τα πέντε κρεβάτια της ΜΕΘ θα διατεθεί για ασθενείς με COVID-19, ενώ μέχρι πρότινος όλα τα σοβαρά περιστατικά πήγαιναν στα Γιάνεννα.
Την ίδια στιγμή υπάρχει έντονη ανησυχία και στα μικρά διαπόντια νησάκια, όπως οι Οθωνοί, η Ερεικούσα και το Μαθράκι, που έχουν πολλούς ιταλούς επισκέπτες οι οποίοι καταφθάνουν με ιστιοπλοϊκά. Οι κάτοικοι αγωνιούν γιατί αυτοί οι επισκέπτες δεν ελέγχονται καθόλου. Οταν εξέφρασαν τις ανησυχίες τους στους αρμοδίους, η απάντηση ήταν ότι «δεν είστε επίσημη πύλη εισόδου».
Αργοσαρωνικός
Το παράδειγμα του Πόρου θα έπρεπε να προβληματίζει σοβαρά τους ιθύνοντες, αλλά, όπως όλα δείχνουν, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στην Υδρα (όπου δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κανένα κρούσμα από τον ΕΟΔΥ) τις τελευταίες ημέρες έφτασαν πολλοί επισκέπτες που εγκατέλειψαν τον Πόρο μετά τη διασπορά του κορωνοϊού. «Αυτοί δεν ελέγχθηκαν ποτέ, δεν τους έγινε καν ούτε θερμομέτρηση» μας είπε ο κ. Μιχάλης Δ., ο οποίος εργάζεται σε κατάστημα εστίασης στο νησί.
Αντίπαρος
Για ελλιπείς ελέγχους μας μίλησε και ο κ. Γιάννης Β., ιδιοκτήτης καταλύματος στην Αντίπαρο. «Εμείς ακολουθούμε κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αλλά άλλοι… Βλέπεις την καθαρίστρια που πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι με μια γουρούνα και μια τσάντα με τα βρώμικα σεντόνια στην πλάτη για να πάει να τα πλύνει. Το πού και το πώς δεν το ελέγχει κανείς ποτέ. Για τι υγειονομικά πρωτόκολλα μπορεί να μιλήσει κανείς; Είμαστε μικρό νησί, θα μπορούσε, ας πούμε, να γίνεται έλεγχος στην είσοδο, στο λιμάνι, κάποιος να θερμομετρεί όσους βγαίνουν από το πλοίο. Ούτως ή άλλως μιλάμε για έναν μήνα πια».
Χαλκιδική
Η «ύποπτη»συναυλία και οι εστίες συνωστισμού
Η 27χρονη ειδικευόμενη γιατρός που διασωληνώθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας εμφάνισε συμπτώματα όταν επέστρεψε από τις διακοπές της στη Χαλκιδική. Ευτυχώς η νεαρή αποσωληνώθηκε λίγο αργότερα. Παράλληλα, συναυλία στην περιοχή εξετάζεται ως εστία διασποράς της νόσου στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι. Ειδικότερα το πρώτο κρούσμα προήλθε από εργαζόμενο στον οίκο ευγηρίας που είχε έλθει σε επαφή με έναν φίλο που έκανε διακοπές στη Χαλκιδική και είχε πάει στη συναυλία. Τα δύο αυτά γεγονότα δεν αποτελούν έκπληξη για τους γνωρίζοντες την κατάσταση στην περιοχή. «Τα beach bars και τα μεγάλα κλαμπ ήταν οι κύριες αιτίες συνωστισμού» μας είπαν. Ξενοδοχείο αναφοράς δεν υπάρχει, ενώ οι 300 αστυνομικοί (η δύναμη είναι αυξημένη τα καλοκαίρια) είναι επιφορτισμένοι με τους ελέγχους παράλληλα με τη συνήθη εργασία τους.
«Ανεπαρκής η ιχνηλάτηση στις πύλες εισόδου»
«Υπάρχει ανεπάρκεια στο σχέδιο των τεστ και της ιχνηλάτησης» λέει στο «Βήμα» ο κ. Παναγιώτης Παπανικολάου, νευροχειρουργός και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). «Τον τελευταίο ενάμιση μήνα η ιχνηλάτηση που έγινε στις πύλες εισόδου της χώρας με το άνοιγμα του τουρισμού ήταν ανεπαρκής. Αυτό επιβεβαιώνεται όχι μόνο από εμάς, αλλά και από καταγγελίες δημάρχων και περιφερειαρχών, οι οποίοι πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα».