Τι απαντούν οι επιστήμονες - Κίνητρα υπέρ του εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο.
Ποτέ μέχρι σήμερα οι μικρές ηλικίες δεν έλαβαν κάποιο αντιστάθμισμα, τονίζει το Μαξίμου. "Greenpass" δίνει το Ισραήλ στους εμβολιασμένους. Τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ ζητούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των φοιτητών.
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιβραβεύσει τους νέους με το "freedom pass" αλλά και να τους δώσει ένα επιπλέον κίνητρο προκειμένου να εμβολιαστούν προκάλεσε την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο Μαξίμου τονίζουν πως σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας η ηλικιακή κατηγορία από 18 έως 25 ετών ουδέποτε έλαβε κάποιο αντιστάθμισμα από την δοκιμασία που υπέστη από την πανδημία. "Μία οφειλή προς τη νεολαία, ένα δώρο ευγνωμοσύνης, ιδίως μπροστά στο καλοκαίρι που έρχεται, ένα ευχαριστώ για την υπομονή τους και την επιμονή", είπε ο πρωθυπουργός ζητώντας παράλληλα να αδράξουν την ευκαιρία και να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα.
Στον ΣΥΡΙΖΑ εξέλαβαν την κίνηση αυτή ως μία επιχείρηση εξαγοράς των νέων με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για "χαρτζιλίκι 150 ευρώ" και να προσθέτει πως "η αλληλεγγύη όμως είναι στάση ζωής - Δεν εξαργυρώνεται". Η Αριστοτελία Πελώνη κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν διαφωνεί με την "κάρτα ελευθερίας" για τη νεολαία. Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως οι νέοι τους 14 μήνες της πανδημίας έχασαν ένα σημαντικό μέρος των σπουδών τους, απομακρύνθηκαν από τους φίλους τους και στερήθηκαν την διασκέδαση και τα ταξίδια.
Πρόκειται για 940 χιλιάδες άτομα που ανήκουν στην συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία και είναι η ομάδα με την μεγαλύτερη κινητικότητα στον πληθυσμό. "Το freedom pass είναι μια ελάχιστη επιβράβευση των νέων μας που τους τελευταίους 14 μήνες προάσπισαν τη δική τους υγεία και την υγεία των πλέον ευάλωτων και ηλικιωμένων συμπολιτών μας και ένα περαιτέρω κίνητρο να συμβάλλουν στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας που θα υπερβαίνει το 70%", δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος.
Υπέρ του μέτρου ειδικοί και καθηγητές πανεπιστημίου
Με δηλώσεις τους και αναρτήσεις τους στα social media ειδικοί αλλά και καθηγητές πανεπιστημίων τάχθηκαν υπέρ της "κάρτας ελευθερίας" για τους νέους.
Ο Ηλίας Μόσιαλος υποστήριξε πως οι νέοι ηλικίας 18 – 25 ετών υπέφεραν πάρα πολύ τα προηγούμενα δύο χρόνια καθώς όπως σημειώνει, υπήρξε σημαντική απώλεια της εκπαιδευτικής τους δραστηριότητας αλλά και αδυναμία συμμετοχής σε πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, και κοινωνικές δραστηριότητες. Παράλληλα εκτιμά πως αν κάτι πέτυχε αυτή η συμβολική κίνηση προς τη νεολαία, είναι να ανοίξει μία συζήτηση για το ότι χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς.
O Αρίστος Δοξιάδης οικονομολόγος και μέλος της επιτροπής Πισσαρίδη με ανάρτηση του στο Facebook αναρωτιέται αν όσοι χαρακτηρίζουν το freedom pass ως "εξαγορά" έχουν την ίδια γνώμη για όλα τα οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα υπέρ κοινωνικών αγαθών όπως η δημόσια υγεία, ο πολιτισμός ή η παιδεία. "Πολλοί νέοι δεν φοβούνται για τον εαυτό τους, και αν οι γονείς τους έχουν εμβολιαστεί, μπορεί απλώς να αδρανήσουν. Πολλοί από αυτούς χρειάζονται ένα μικρό ερέθισμα για να το πάρουν απόφαση. Ελπίζω κάπως να κρατηθούν στοιχεία που θα επιτρέψουν στους κοινωνικούς επιστήμονες αργότερα να μετρήσουν την επίδραση του μέτρου. Χρειαζόμαστε τέτοια στοιχεία για να σχεδιάζουμε καλύτερες δημόσιες πολιτικές" αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αρίστος Δοξιάδης.
Στο ίδιο κλίμα και η ανάρτηση της καθηγήτριας Φιλοσοφίας Βάσως Κιντή η οποία σημειώνει πως οι νέοι θεωρούν πως από την στιγμή που δεν νοσούν σοβαρά το ζήτημα της πανδημίας δεν τους αφορά και γι’ αυτό τον λόγο η συμμετοχή τους στον εμβολιασμό είναι χαμηλή. "Τι πιο λογικό να δοθούν κάποια κίνητρα στην ομάδα που είναι πολύ δραστήρια και έχει πολύ μικρή εμβολιαστική κάλυψη ώστε να βοηθηθούν όλοι (και η χώρα); Κίνητρα για δραστηριότητες που αγαπούν: ταξίδια και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Από πού κι ως πού είναι εξαγορά όπως διαβάζω από εδώ κι από εκεί; Τους εξαπατούν με κάτι; Μήπως τους υπόσχονται φύκια για μεταξωτές κορδέλες; Μήπως γίνεται κάτι εις βάρος τους;"
O καθηγητής πολιτικών επιστημών Νικόλας Σεβαστάκης υποστηρίζει πως το ζητούμενο τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η επιτυχία του εμβολιασμού και όχι η επιβεβαίωση μιας πολιτικής και φιλοσοφικής ηθικής. "Οτιδήποτε μπορεί να αυξήσει τους εμβολιασμούς είναι θετικό". Για την βιοχημικό Φρόσω Μερκούρη το voucher δεν είναι δωροδοκία. "Δωροδοκία σημαίνει πως κάποιος "τα παίρνει" από κάποιον άλλον που "τα χώνει" για να κάνει κάτι παράνομο"
Τα κίνητρα στον κόσμο
Από τους πρωτοπόρους των "προνομίων" ήταν το Ισραήλ, που εξέδωσε το "Green Pass” μέσω του οποίου οι εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να δειπνήσουν σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, να μείνουν σε ξενοδοχεία και να πάνε σε χιλιάδες εσωτερικούς και εξωτερικούς πολιτιστικούς, αθλητικούς και θρησκευτικούς χώρους. Το "πράσινο πάσο" χορηγείται από το υπουργείο Υγείας και λειτουργεί μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο.
Στην Νέα Υόρκη ο δήμαρχος της πόλης προσφέρει μπόνους σε τοπικούς συλλόγους και οργανώσεις ύψους 100 δολ. για κάθε έναν πολίτη, ο οποίος μετά την παρότρυνσή τους θα αποφασίσει να εμβολιαστεί. Μάλιστα, αυτό το ποσό μπορεί να φτάσει αθροιστικά μέχρι και τα 20.000 δολάρια. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CDC, οι εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να συμμετάσχουν σε εσωτερικές και εξωτερικές δραστηριότητες, χωρίς να φοράνε μάσκα ή να έχουν φυσική απόσταση μεταξύ τους.
Παράλληλα εταιρείες κολοσσοί (Amazon, American Airline, JPMorgan, Delta Air Lines ) προσφέρουν στους εργαζόμενους ρεπό και χρήματα προκειμένου να τους ενθαρρύνουν να εμβολιαστούν. Επίσης τουλάχιστον 540 αμερικανικά κολέγια και πανεπιστήμια έχουν ήδη ανακοινώσει ή σκοπεύουν να καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ενώ ορισμένα, παρέχουν πρόσθετα κίνητρα όπως κληρώσεις με χρηματικά έπαθλα αλλά και δωρεάν εισιτήρια σε αθλητικούς αγώνες
Στο Χονγκ Κονγκ, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν μία ημέρας άδειας μετ’ αποδοχών για κάθε δόση εμβολίου, με απόφαση της κυβέρνησης καθώς με αυτό τον τρόπο επιχειρείται η αύξηση της συμμετοχής σε μια πόλη που έχει 7,5 εκ κατοίκους.
Στην Ρωσία ο δήμαρχος Μόσχας, ανακοίνωσε πως θα δίνει από ένα αυτοκίνητο αξίας 11.400 ευρώ, μετά από κλήρωση, σε πέντε τυχερούς κάθε εβδομάδα που θα κάνουν το εμβόλιο.