Άρθρο του Δημήτρη Γάκη για το νέο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις που έφερε η ΝΔ στη Βουλή.
Ζούμε ιστορικές στιγμές. Σε καιρούς, που ο καθένας από εμάς, προσωπικά και ως ενεργός πολίτης, εργαζόμενος, πολιτικός που νοιάζεται για τον τόπο του θα πρέπει να αποφασίσει σε ποια πλευρά του δρόμου θα σταθεί. Μαζί με τους εργαζόμενους, τους νέους επιστήμονες, την κοινωνία που προσδοκά κοινωνική ασφάλεια, καλά αμειβόμενη και δημιουργική εργασία σ’ ένα σύγχρονο και ανταποδοτικό Κράτος, ή, όπως μας προ(σ)καλεί η συντηρητική και αναχρονιστική δικαιωματικά για τους εργαζόμενους ΝΔ, απέναντι στο Λαό και τα κεκτημένα δικαιώματά του;
Το νομοθετικό «έκτρωμα» που έφερε η Κυβέρνηση των «άκαπνων» στην πραγματική εργασία «αρίστων» γραφειοκρατών της ΝΔ, πρόκειται για μια βαθιά αντιμεταρρύθμιση. Ένα αναχρονιστικό πλαίσιο που απειλεί με ξεθεμελίωμα τα εργασιακά δικαιώματα και το εργατικό δίκαιο, μια ανοικτή πρόκληση στην Κοινωνία, στο μέλλον που θέλουμε για την πατρίδα μας. Πόσο μάλλον που η συζήτηση για τη ρύθμιση των θεμάτων εργασίας έρχεται σε μια εποχή με ανοιχτές ακόμα τις πληγές από την πανδημία στην Ελληνική οικονομία, σε μια στιγμή, που το μερίδιο της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα καταγράφει ήδη σημαντικές απώλειες από την πανδημία και την αντιαναπτυξιακή πολιτική της ΝΔ, ενώ η απασχόληση άνω των 40 ωρών αποτελεί «μόνιμη εξαίρεση»…
Το σ/ν στο οποίο αντιδρούν σαν μια γροθιά όλοι οι εργαζόμενοι, αποτελεί ένα συνειδητό βήμα προς το γενικότερο στρατηγικό στόχο της Κυβέρνησης της ΝΔ, αυτόν της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και στην αντικατάστασή τους από ατομικές συμβάσεις.
Ειδικά στην εξαρτημένη από τον κλάδο του Τουρισμού Δωδεκάνησο αυτό το ν/σχ μας τρομάζει! Τόσο για τις επιπτώσεις που θα έχει άμεσα όσο και για τις μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες των διατάξεων του στις τοπικές κοινωνίες.
Παλεύουμε για μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των νοικοκυριών, στην εργασία, στην υγεία και την περίθαλψη. ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για την πραγματική κοινωνική συνοχή! Μην υπογράφετε διαβατήριο χωρίς επιστροφή για τους νέους που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους. Αυξήσεις στους μισθούς τους θέλουν οι εργαζόμενοι και όχι στις αντικειμενικές αξίες στις λαϊκές γειτονιές. Με πρόγραμμα που να δικαιολογεί αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, με ενεργειακή επάρκεια στα νησιά, όχι με χαρτζιλίκια, δωράκια «χρόνου», λες και είμαστε σε εποχή προσφορών, με περιορισμούς στα εργασιακά δικαιώματα…
Ο νεοφιλελευθερισμός σας είναι ξεπερασμένος και θα ηττηθεί!
Τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου
Μέσα από τις διατάξεις του σ/ν, από το συλλογικό περνάμε στο ατομικό και από τη Δημοκρατία στον εκβιασμό, με ενίσχυση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων αλλά και των κερδών των επιχειρήσεων. Αυτοί είναι οι άξονες της πολιτικής λειτουργίας της ΝΔ. Αυτούς υπηρετεί το κατατεθέν σχέδιο νόμου Χατζηδάκη.
Σήμερα, ονομάζουν την κατάργηση του οκτάωρου σαν διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Αύριο; Τι άλλο θα σκαρφιστούν;
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η πληρωμή εργασίας με άδειες- «ρεπό» ή μειωμένο ωράριο σε άλλες μέρες, αυξάνοντας την ανεργία και την μετανάστευση των νέων μας, το «brain drain» που όλοι το βλέπουμε ότι συνεχίζει να «στοιχειώνει» το λαμπρό μέλλον της χώρας… Οι δωρεάν υπερωρίες μέσω διευθέτησης με ατομική σύμβαση και η αύξηση των υπερωριών ισοδυναμούν με νομιμοποίηση της παραβατικότητας και της μαύρης εργασίας και δεν ευνοείται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αν ο εργοδότης μπορεί να παίρνει φθηνές ή δωρεάν υπερωρίες, ασφαλώς δεν θα κάνει προσλήψεις…
Με ατομικές συμβάσεις εργασίας μπορούν να συμφωνούνται άδειες άνευ αποδοχών για ένα χρόνο δηλ. κατάργηση και αυτής της δυνατότητας της διαθεσιμότητας. Από την κατάργηση του ΣΕΠΕ και της διαιτησίας δεν ωφελείται η οικονομία, αλλά πολλοί λίγοι και επανέρχεται η μνημονιακή πολιτική εσωτερικής υποτίμησης, κατά τις επιταγές του ΣΕΒ. Τίποτα δεν ξεχνιέται στη Δεξιά από τις απαιτήσεις του «Κεφαλαίου»…
Καταργείται ένα ουσιώδες στοιχείο προστασίας των εργαζομένων από παράνομες απολύσεις, το δικαίωμα επαναπρόσληψης, το οποίο αντικαθίσταται με μια πρόσθετη αποζημίωση. Η ισχυρή συνταγματική άμυνα των εργαζομένων, το δικαίωμα δηλαδή στην απεργία, τόσο από τον τρόπο προκήρυξης που προβλέπει το νομοσχέδιο όσο και από το μεγάλο ποσοστό, το 1/3 του δυναμικού της επιχείρησης πρέπει να χρησιμοποιείται σαν ποσοστό ασφαλείας, περιορίζεται δραστικά, αποδυναμώνεται. Χάνει νόημα η όποια κινητοποίηση απεργίας. Ποιος ωφελείτε άραγε από τη «λιγότερη Δημοκρατία» στις διεκδικήσεις;
Κλείνοντας, θα ήθελα να σταθώ σε ορισμένα θετικά σημεία του νομοσχεδίου, που δυστυχώς χάνονται μέσα στις αντεργατικές διατάξεις, όπως είναι η ενεργοποίηση της «ψηφιακής κάρτας». Ας μην γίνει όμως αυτό, η «επικοινωνιακή» δικαιολογία των υπολοίπων καταστροφικών μέτρων, έτσι; Η «ψηφιακή κάρτα» στοχεύει στη μείωση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης απασχόλησης. Η σωστή χρήση της, θα συμβάλει ώστε να περιοριστεί η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και να αυξηθούν τα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία. Η διαδικασία θα περιλαμβάνει τη δήλωση του ωραρίου σε πραγματικό χρόνο (είσοδος και έξοδος από τον χώρο εργασίας). Έτσι θα περιοριστούν οι περιπτώσεις εργοδοτών που δεν δηλώνουν τις υπερωρίες και αξιοποιούν τους εργαζόμενους πέραν του ωραρίου. Επίσης, στα θετικά, είναι η επικύρωση δύο διεθνών συμβάσεων εργασίας, για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και για την αντιμετώπιση της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης, για γονικές/πατρικές άδειες, και η μεταφορά της οδηγίας για τη συμφιλίωση εργασίας και ιδιωτικής ζωής στο εσωτερικό δίκαιο, διατάξεις, που τις εμφανίζει μάλιστα η πολιτική ηγεσία της ΝΔ σαν να ήταν δικό της έργο, ενώ είναι υποχρεώσεις διεθνούς δικαίου της χώρας. Μα επιτέλους, αυτή η «επιτηδευμένη» διαστρέβλωση της πραγματικότητας… Πόσο μέσα στο «μεδούλι» της Δεξιάς είναι….
Η προστασία της εργασίας, δεν είναι πολιτική που εφαρμόζεται α λα κάρτ. Ούτε μπορεί να αμπαλαριστούν αντεργατικές και ξεπερασμένες ιδεολογικές αγκυλώσεις του περασμένου αιώνα μέσα στις σύγχρονες απαιτήσεις του κόσμου της εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα νησιά μας, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, στους κλάδους που βρίσκονται γύρω από αυτό, που βιώνουν τις επιπτώσεις της δικής τους – επίτευγμα της ΝΔικής πολιτικής - απομόνωσης από την παγκόσμια οικονομία. Αδίκως χτυπάτε με ψευδο-αιτιολογικές και επικοινωνιακές καταιγίδες.
Απέναντί σας βρίσκεται ένα ψηλό και αποφασιστικό τείχος. Με γερά θεμέλια. Οι εργαζόμενοι, ο Λαός μας, όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες που παρακολουθούν με αγωνία και μεγάλο ενδιαφέρον τον αγώνα μας για τις κοινές δημοκρατικές αξίες στην εργασία και στην ευημερία των εργαζόμενων σ’ όλη την Ευρώπη.