"Περιτριγυρισμένη από μια στενή ομάδα μακροχρόνιων συμβούλων, των οποίων η πίστη σε αυτήν μετράει περισσότερο από την εμπειρία τους", γράφει το Politico.
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, γράφει το Politico σε μια σκληρή κριτική σε βάρος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία χρεώνει ως υπεύθυνη για το "φιάσκο" των εμβολίων στην ΕΕ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι "υπουργοί των Βρυξελλών", με τη βοήθεια "λεγεώνων απολογητών της ΕΕ σε ολόκληρη την ήπειρο", έχουν πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή εκτροπή τις τελευταίες ημέρες.
"Η AstraZeneca κοροϊδεύει την Ευρώπη!". "Γνωρίζατε ότι η Pfizer είναι αμερικανική εταιρεία;", έλεγαν σηκώνοντας με νόημα τα φρύδια. Αυτό που πυροδότησε την ευαισθησία τους ήταν η δυσάρεστη συνειδητοποίηση, ότι έχει γίνει οδυνηρά προφανές, πως ο πραγματικός ένοχος πίσω από αυτό που σήμερα ονομάζεται "το χάος" βρίσκεται στον 13ο όροφο του κτιρίου Berlaymont.
Το Politico "πυροβολεί" την φον Ντερ Λάιεν για το φιάσκο με τα εμβόλια: Eίναι στον κόσμο της
Σε περιόδους κρίσης, οι επιτυχημένοι ηγέτες αρπάζουν στην ευκαιρία, αυτή αγνοείται
Σε περιόδους κρίσης, οι επιτυχημένοι ηγέτες αρπάζουν στην ευκαιρία. Αλλά αντί να αδράξει τη στιγμή, η φον Ντερ Λάιεν, η οποία έφτασε στις Βρυξέλλες το 2019 από το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, αναζητείται...
Και συνεχίζει το Politico: Μπορεί να εξακολουθεί να περιφέρεται στις αίθουσες των κεντρικών γραφείων της Επιτροπής, αλλά δεν φαίνεται να έχει την τάση να αναλάβει δημόσια την ευθύνη του χάους που δημιούργησε. "Έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο", επέμεινε σε τηλεοπτική συνέντευξη την Κυριακή. Οι υπερασπιστές της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορούν να αναλύσουν τα συμβόλαια της ΕΕ με τη Big Pharma, να υπερασπιστούν τα κυκλικά πρωτόκολλα έγκρισης ναρκωτικών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και να "θρηνήσουν" την έλλειψη παραγωγής εμβολίων στην Ευρώπη όπως θέλουν. Κανένα από αυτά δεν αλλάζει την απλή πραγματικότητα ότι σε κρίσιμες στιγμές κατά τη διάρκεια της κρίσης, η φον Ντερ Λάιεν έλαβε αποφάσεις που παρεμπόδισαν τη διάθεση του εμβολίου και δοκίμασαν τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πιο κρίσιμο σφάλμα της πραγμαοποιήθηκε το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες εμφανίστηκαν με ένα τσεκ επιταγών 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων,αποφάσισε να μπει σε παζάρια του... σεντ με τους φαρμακευτικούς κολοσσούς.
Αν υπήρχε ποτέ μια στιγμή για την ΕΕ να πετάξει χρήματα έξω από το παράθυρο, αυτή ήταν. Η φον Ντερ Λάιεν αντιμετώπισε τη συζήτηση με τους κατασκευαστές φαρμάκων σαν μια εμπορική συμφωνία. Εκτός από τη χαμηλή τιμή, η Ευρώπη επέμεινε ότι οι εταιρείες αναλαμβάνουν και τη νομική ευθύνη για τυχόν παραβιάσεις.
Ως αποτέλεσμα, χρειάστηκαν μήνες για να επιτευχθεί συμφωνία, θέτοντας την Ευρώπη πίσω από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ στη γραμμή για τα εμβόλια. Η Επιτροπή δεν κατάφερε να υπογράψει συμφωνία με την BioNTech / Pfizer, τον πρώτο παίκτη της Big Pharma που ανέπτυξε ένα εμβόλιο, έως ότου η γερμανο-αμερικανική συμμαχία ανακοίνωσε την επιτυχία της τον Νοέμβριο.
Στον κόσμο της η Φον Ντερ Λάιεν
Ηταν στον κόσμο της η φον Ντερ Λάιεν. Η προσπάθεια προμηθειών της Επιτροπής θα ήταν μια μεγάλη επιτυχία, που θα ωφελούσε όχι μόνο τους Ευρωπαίους, αλλά και όλη την ανθρωπότητα.
"Η Επιτροπή έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις και εκπληρώνει τη δέσμευσή της να διασφαλίσει δίκαιη πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά εμβόλια όχι μόνο για τους πολίτες της ΕΕ, αλλά και για τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου", δήλωσε στα μέσα Νοεμβρίου η φον Ντερ Λάιεν , υποσχόμενη ότι τα εμβόλια θα "επεκταθούν γρήγορα" μετά την έγκριση των κανονισμών.
Οι εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.
Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανοσοποιήσει περίπου το 15% του πληθυσμού του και οι ΗΠΑ το 8%, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει το όριο του 3%.
Στη συνέχεια, για να αποσπάσει την προσοχή από αυτήν την αποτυχία, η φον Ντερ Λάιεν πυροδότησε σχεδόν ένα διεθνές επεισόδιο την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη μια ρήτρα έκτακτης ανάγκης στη συμφωνία Brexit που είχε ως στόχο την επαναφορά συνοριακών ελέγχων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.
Η Επιτροπή έκανε αυτή την κίνηση ως προειδοποιητικό μέτρο για να αποτρέψει την AstraZeneca από το "λαθρεμπόριο" εμβολίων που παράγονται στην Ευρώπη αλλά διατίθενται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αντ 'αυτού προκάλεσε διαμαρτυρίες και προειδοποιήσεις ότι οι Βρυξέλλες θέτουν σε κίνδυνο τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που έφερε την ειρήνη στο νησί της Ιρλανδίας.
Η Φον Ντερ Λάιεν τα... μάζεψε γρήγορα την πορεία, αλλά η ζημιά έγινε.
Για όσους είναι εξοικειωμένοι με το... ρεκόρ της φον Ντερ Λάιεν ως πολιτικού στη Γερμανία, η κακή διαχείριση της κρίσης COVID δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Αν και ήταν σημαντικό μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου της Μέρκελ, δεν ήταν ποτέ σοβαρή υποψήφιος για να την διαδεχθεί ως καγκελάριος.
Στις Βρυξέλλες, ακολούθησε το ίδιο modus operandi με το Βερολίνο, περιτριγυρισμένη από μια στενή ομάδα μακροχρόνιων συμβούλων, των οποίων η πίστη σε αυτήν μετράει περισσότερο από την εμπειρία τους. Στις σπάνιες περιπτώσεις που μιλά στον Τύπο, δίνει προτεραιότητα στα γερμανικά ΜΜΕ, υποβαθμίζοντας το υπόλοιπο σώμα του Τύπου σε "ομαδικές συνεντεύξεις".
Mακροχρόνια υποτελής της Μέρκελ
Σε αντίθεση με τους πιο πρόσφατους προκατόχους της ως πρόεδρος της Επιτροπής δεν ήταν ποτέ εθνικός ηγέτης. Ως αποτέλεσμα, στερείται της βαρύτητας, της στάσης που είναι συχνά ζωτικής σημασίας για την ολοκλήρωση των πραγμάτων στην ΕΕ. Στις σχέσεις της με τους εθνικούς ηγέτες της Ευρώπης, δεν μπορεί να παίξει το χαρτί "έχω μπει στα παπούτσια σου".
Όμως, για όλες τις προθέσεις της, η φον Ντερ Λάιεν εξακολουθεί να αναφέρεται στο Βερολίνο. Αν και η Γερμανία δεν ήταν ποτέ ντροπαλή στο να ασκήσει την επιρροή της στις Βρυξέλλες, η μακροχρόνια υποτελής της Μέρκελ, που προεδρεύει της Επιτροπής, μετέτρεψε αποτελεσματικά το Berlaymont σε δορυφορικό γραφείο της Καγκελαρίας του Βερολίνου.
Αυτό έγινε πολύ σαφές στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν, κατόπιν προτροπής του Βερολίνου, η ΕΕ εγκαινίασε ένα αμφιλεγόμενο επενδυτικό σύμφωνο με την Κίνα, αγνοώντας τις επιφυλάξεις ορισμένων πρωτευουσών.
Με το Βερολίνο να τη στηρίζει, η φον Ντερ Λάιεν δεν φοβάται καθόλου. Ωστόσο, ενώ η θέση της ως προέδρου της Επιτροπής μπορεί να είναι ασφαλής, η κακή διαχείριση της κρίσης έχει ήδη βλάψει τόσο την αξιοπιστία της όσο και την ΕΕ. Αυτό ανησυχεί τους "Ευρωπαϊστές" σε ολόκληρη την Ήπειρο.
"Συνολικά, δεν νομίζω ότι κάτι πήγε στραβά", δήλωσε η Μέρκελ στη γερμανική τηλεόραση το βράδυ της Τρίτης, επιδιώκοντας να εκτρέψει την προσοχή από την ΕΕ και, κατ 'επέκταση, την φον Ντερ Λάιεν. Ωστόσο, η σπάνια εμφάνιση της Μέρκελ σε live ήταν από μόνη της μια σιωπηρή αναγνώριση ότι τα πράγματα πήγαν άσχημα. "Πρέπει να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη", είπε για τη στρατηγική εμβολίων στην Ευρώπη.
Ένα καλό πρώτο βήμα θα ήταν να σταματήσουμε να αρνούμαστε ποιος μας οδήγησε εδώ, καταλήγει το Politico.