Συνένωση δυνάμεων και συνεργασία των τοπικών φορέων για την προστασία της υγείας και της τουριστικής περιόδου.
Κοινή διαπίστωση η ανάγκη καθολικού εμβολιασμού και πιστής τήρησης των μέτρων.
Η ανάγκη για συντονισμό των ενεργειών όλων των τοπικών φορέων, με στόχο τη διάσωση της τρέχουσας τουριστικής περιόδου η οποία μέχρι σήμερα εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά, τονίστηκε από το σύνολο των συμμετεχόντων στη σύσκεψη φορέων την οποίαν συγκάλεσαν σήμερα, Παρασκευή, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Κώστας Κουτσόπουλος , με αντικείμενο την επιδημιολογική πορεία της Ρόδου. Κοινή διαπίστωση ήταν η ανάγκη καθολικού εμβολιασμού και πιστής τήρησης των μέτρων, ούτως ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος περαιτέρω επιβάρυνσης της Ρόδου, στην οποία τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη λήψη όλων των προβλεπομένων μέτρων προστασίας. Συμμετείχαν σε αυτήν οι κάτωθι εκπρόσωποι φορέων της τοπικής κοινωνίας:
• Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Β. Καμπουράκης
• Διευθυντής Αστυνομίας Δωδεκανήσου, Μιχάλης Καλληωράκης
• Διοικητής Νοσοκομείου Ρόδου, Γρηγόρης Ρουμάνης
• Προϊστάμενος του ΕΚΑΒ Ρόδου, Χαράλαμπος Τσιμπλέκας
• Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίους
• Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Χαρούλα Γιασιράνη
• Εντεταλμένος Τουρισμού Δωδεκανήσου, Κώστας Χρυσοχοΐδης
• Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Σταμάτης
• Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Νεκτάριος Φλοσκάκης
• Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου
• Πρόεδρος Ι.Σ.Ρ. , Ηλίας Τσέρκης
• Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρόδου, Νικόλαος Φουτούλης
• Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, Νίκος Διακογεωργίου
• Πρόεδρος Ε.Ξ.Ρ, Μανώλης Μαρκόπουλος
• Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Δωδ/σου, Χρήστος Μιχαλάκης
• Πρόεδρος Συλλόγου Διευθυντών Ξεν/χείων , Γιώργος Ματσίγγος
• Πρόεδρος Ε.Κ.Ρ, Παναγιώτης Εγγλέζος
• Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Κωστής Ζωγραφίδης
• Πρόεδρο ΤΕΕ, Αντώνη Γιαννικουρή
• Πρόεδρος Ε.Σ.Ρ, Νίκος Κωστάκης
• Πρόεδρος ΟΕΒΕΔ, Νίκος Τσούλος
• Πρόεδρος Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης , Βασίλης Δοντάς
• Πρόεδρος του ΙΝΚΑ Ρόδου, Γιώργος Ευγενικός
• Πρόεδρο Συνδέσμου Ιδιοκτητών ΤΑΧΙ Ρόδου, Θεοδόση Καστανίδη
• Γραμματέας Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Ρόδου, Διακοσταμάτης Εμμανουήλ
• Γραμματέας Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου, Σταύρος Ζουρούδης
• Εκπρόσωπος της διαδικτυακής Ένωσης Επιχειρήσεων Εστίασης Φαληρακίου, Σωτήρης Βαγιανός
• Επιστημονικός υπεύθυνος για θέματα τουριστικού μάρκετινγκ της
• Περιφέρειας, Γιάννης Φώτης
Τα βασικά σημεία που αναδείχθηκαν μέσα από τη συζήτηση, ήταν τα εξής:
1. Η Θετική πορεία του τουρισμού – Το τουριστικό ρεύμα στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου είναι πολύ ισχυρό. Συγκεκριμένα, μόνο στα πέντε διεθνή αεροδρόμια της Περιφέρειας οι αφίξεις από το εξωτερικό έχουν ξεπεράσει το 1 εκατ. Το 2020, ο αριθμός αυτός αυτό ξεπεράστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, με αρχές Οκτωβρίου. Στη Ρόδο ειδικότερα, οι αφίξεις μέχρι σήμερα ξεπέρασαν τις 400.000, όταν πέρυσι, σε ολόκληρη τη σεζόν έφτασαν τις 586.000. Η ζήτηση προοιωνίζεται ένα εξαιρετικό τρίμηνο Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, υπό την αίρεση της επιδημιολογικής πορείας.
2. Έχουμε μπροστά μας τρείς ακόμη καλούς μήνες τουριστικής περιόδου. Η τουριστική κίνηση και οι κρατήσεις κινούνται ανοδικά και τα μηνύματα για το υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου είναι ενθαρρυντικά. Το 2020 η τουριστική περίοδος επιμηκύνθηκε μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται και φέτος. Δυο βασικοί παράγοντες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο πρώτος είναι ο κίνδυνος της υψηλής διασποράς που παρατηρείται τον τελευταίο χρονικό διάστημα και ο δεύτερος είναι το ποσοστό των εμβολιασμών στους επαγγελματίες και εργαζόμενους των τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
3. Η επιδημιολογική εικόνα της Περιφέρειας. Με την αύξηση των κρουσμάτων το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έχει κατατάξει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο πορτοκαλί ενώ το νησί της Ρόδου στο βαθύ κόκκινο, βασιζόμενο σε αδιαμφισβήτητα και δημοσιοποιημένα στοιχεία.
4. Το ποσοστό των εμβολιασμών στη Ρόδο είναι ακόμη χαμηλό. Παρά την δημιουργία μεγα-εμβολιαστικού κέντρου, καθώς και της εκστρατείας ευαισθητοποίησης των κατοίκων, το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει χαμηλό, το οποίο επηρεάζει και την πορεία των τουριστικών εισροών. Ένα μέρος του τοπικού εργατικού δυναμικού το οποίο απασχολείται στις τοπικές επιχειρήσεις είναι ανεμβολίαστο.
5. Όλοι οι φορείς θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της διασποράς. Η εξέλιξη της πανδημίας σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είναι αδήριτη ανάγκη να τα κρούσματα κορωνοϊού να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα και να προστατευθεί η δημόσια υγεία και το υπόλοιπο μιας πολύ καλής τουριστικής περιόδου. Αυτό προϋποθέτει συνεχή επαγρύπνηση και τη λήψη δύσκολων αποφάσεων. Καθήκον όλων είναι να πείσουν τα μέλη των συλλογικών τους οργάνων να εμβολιαστούν.
6. Τα μέτρα κατά των νησιών μας έχουν ήδη ξεκινήσει. Με την κατάταξη της Ρόδου στο βαθύ κόκκινο, πολλές χώρες του εξωτερικού έχουν εκδώσει οδηγίες για τους πολίτες τους, μέσω των οποίων είτε τους προτρέπουν να μην ταξιδέψουν σε προορισμούς που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο, είτε τους αναγκάζουν σε υποχρεωτική καραντίνα με την επιστροφή τους. Οι τελευταίες χώρες που ξεκίνησαν την εφαρμογή περιορισμών στους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες τους είναι η Νορβηγία και η Τσεχία.
7. Σε εθνικό επίπεδο, τα μέτρα λαμβάνονταιαπο την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου και των κρουσμάτων θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην επιβολή τοπικών περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να περιοριστεί η μεταδοτικότητα. Τα μέτρα δεν λαμβάνονται με τοπικές απόφάσεις, αλλά με εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων στυην κυβέρνηση.
8. Η τοπική κοινωνία όπως αυτή εφράζεται μέσα αποτους εκπροσώπους της, «βγαίνει» μπροστά στον αγώνα για την προστασία των νησιών. Το σύνολο των φορέων του τόπου, όπως και στην περίπτωση του εμβολιαστικού κέντρου και της εκστρατείας ευαισθητοποίησης, και έχοντας ως γνώμονα την δημόσια υγεία, την τοπική οικονομία, τα εισοδήματα των επιχειρήσεων και τη διατήρηση και αύξηση θέσεων απασχόλησης, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση των μελών τους και την τήρηση των μέτρων προστασίας ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν περισσότερο η διάδοση του ιού. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν η πρώτη που ζήτησε από την πολιτεία να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις και τις πορείες των αντιεμβολιαστών. Η συχνότητα των εν λόγω συγκεντρώσεων, καθώς και η έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας αυξάνουν κατακόρυφα τον αριθμό των κρουσμάτων και υπονομεύουν την δημόσια υγεία και την οικονομία.
Συμφωνήθηκε να υπάρξει συντονισμός ενεργειών ώστε να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατόν Κινητές Μονάδες Εμβολιασμού, η συνεργασία όλων των φορέων της υγείας στην επικοινωνία της επιστημονικής αλήθειας, η από κοινού με τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου παραγωγή βίντεο με βιωματικές μαρτυρίες από την πανδημία, η συγκέντρωση στοιχείων για τον εντοπισμό περιοχών με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, ο περιορισμός των εκδηλώσεων στις ελάχιστες αναγκαίες, η αύξηση της συχνότητας των ελέγχων, η κατάθεση αιτήματος για παροχή πληροφοριών γεωγραφικής διασποράς από την ιχνηλάτηση, η συστηματική παρακολούθηση του ιικού φορτίου στα λύματα.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού των κρουσμάτων της πανδημίας, ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος Ρόδου θα ζητήσουν από όλους τους φορείς των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο νησί την αναστολή διεξαγωγής μεγάλων εκδηλώσεων.
Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, με το πέρας της σύσκεψης και αφού ακούστηκαν και καταγράφηκαν οι προτάσεις των συμμετεχόντων, δήλωσε:
«Είναι κρίσιμης σημασίας να πάρουμε πρώτοι και μόνοι μας μέτρα , για να σώσουμε ό, τι μπορεί να σωθεί από την κατάσταση που έχουμε μπροστά μας. Να μην γίνουμε οι ιδανικοί αυτόχειρες, κατηγορώντας και καταγγέλλοντας τους άλλους. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τόσο για υγεία των συμπατριωτών μας, όσοι και την οικονομία. Ζήτησα από όλους τους φορείς να μιλήσουν στα μέλη τους. Ο καθένας στον χώρο του, στον κλάδο του , στο ακροατήριό του, όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη και να περάσουμε το μήνυμα ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ. Διανύουμε μια καλή σεζόν, έχουμε τρεις πολύ καλούς μήνες μπροστά μας, είναι στο χέρι μας να την διασώσουμε. Σήμερα διαπιστώθηκε μια συλλογική διάθεση να υπάρξει επικοινωνία με τα μέλη όλων των φορέων, μέσα από γενικές συνελεύσεις, μέσα από ενημερώσεις με κάθε τρόπο, ούτως ώστε να φτάσουμε μέχρι και το τελευταίο μέλος τους. Το κεντρικό μας μήνυμα είναι ότι δεν περιμένουμε να μας βάλουν μέτρα. Εμείς, είμαστε εκπρόσωποι μιας κοινωνίας υπεύθυνης, μιας κοινωνίας η οποία με τη δουλειά της, με το φιλότιμό της, με την προσπάθειά της, με συνεργασία, θα μπορέσει να φτάσει στην έξοδο από την αγωνία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους για την συμμετοχή τους σήμερα εδώ, γιατί, πραγματικά, σε αυτόν τον τόπο, τα όποια ζητήματα διαφορετικών απόψεων υπάρχουν, στο τέλος κάθε διαδρομής καταφέρνουμε να συναντιόμαστε στα κρίσιμα και στα πολύ μεγάλα θέματα. Προσωπικά θα μεταφέρω στην κυβέρνηση ότι σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ευαισθησίες , σχέδιο, που έχουν την πρόθεση, όπως έχουν κάνει και άλλες φορές στο παρελθόν, να βγουν μπροστά από κάθε μέτρο με ένα τοπικό σχέδιο διαχείρισης αυτής της έκτακτης κατάστασης».
Ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, Κώστας Κουτσόπουλος δήλωσε:
«Είμαι πάρα πολύ ευτυχής γιατί έγινε αυτή η πολύ γόνιμη συνάντηση. Βρισκόμαστε σε ένα τόπο όπου από εδώ ξεκίνησε ουσιαστικά η ανάπτυξη και η πρωτοβουλία του τουριστικού γίγνεσθαι και αυτό διαχρονικά δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Αυτό προφανώς δεν έγινε τυχαία. Υπήρξαν ορισμένοι άνθρωποι οι οποίοι είχανε την θέληση την διορατικότητα και την ικανότητα να μπορέσουν να αναπτύξουν μια οικονομία η οποία για την Ελλάδα και όχι μόνο υπήρξε παράδειγμα προς μίμηση. Αυτή λοιπόν η συνάντηση εδώ η οποία είναι η πρώτη που γίνεται στην Ελλάδα ήταν από μια εισήγηση που κάναμε με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ότι πρέπει πλέον οι Περιφέρειες με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου στα μεγάλα νησιά, μιλάμε για την Νησιωτική Ελλάδα , να πάρουν αυτή την πρωτοβουλία για να γίνει ένας διάλογος γόνιμος όπως ήταν αυτός που έγινε τώρα. Και νομίζω ότι τα σοβαρά θέματα είναι αυτά τα οποία ενώνουν τους ανθρώπους γιατί έχουν μια κοινή συνισταμένη για να έχουν ένα κοινό αποτέλεσμα το οποίο να είναι επ’ ωφελεία όλων. Πρέπει να δούμε πώς θα προσεγγίσουμε όσο γίνεται περισσότερους από τους αρνητές των εμβολίων, να δούμε πώς θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Θέλω να σας πω ότι πλέον δεν φτάνει το τείχος ανοσίας στο 70% των εμβολιασθέντων στην Ελλάδα και παγκόσμια, διότι η μετάλλαξη Δέλτα η οποία θέλει τείχος ανοσίας πάνω από 85 % και αυτό γιατί είναι πολύ εύκολα μεταδιδόμενη και δεύτερον όσο και αν στην αρχή επικράτησε ότι είναι ποιο ήπια δεν είναι καθόλου ήπια. Όλα τα στοιχεία και οι μελέτες δείχνουν ότι αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα νοσήσουν ή θα νοσηλευτούν τους επόμενους μήνες, σε ποσοστό 100%. Θέλω να πω με όση δύναμη έχω, ότι είναι αδιανόητο για μένα, σε μια περιοχή σαν τη Ρόδο να υπάρχει τόσο μικρός αριθμός εμβολιασθέντων».
Ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, δήλωσε:
« Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη για τη σημερινή σύσκεψη. Ακούσαμε από τον Αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ Κώστα Κουτσόπουλο αλλά και από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ Ηλία Τσέρκη, ότι κανένας ανεμβολίαστος δεν υπάρχει περίπτωση να μην νοσηλευθεί. Όλοι οι νοσηλευμένοι στο νοσοκομείο μας είναι ανεμβολίαστοι, άρα το ερώτημα είναι ένα: Έχει καταλάβει ο κόσμος ότι δεν μιλάμε για κλειστό Αύγουστο αλλά μιλάμε για νεκρούς τον Δεκέμβρη; Είναι διατεθειμένος με τη στάση του να βάλει σε κίνδυνο τον πατέρα του τη μητέρα του, το γείτονά του, τον συγγενή του; Όταν αυτό το κατανοήσουμε τα πράγματα θα είναι και ευκολότερα και πολύ γρηγορότερα θα βγούμε από αυτή την πολύ δύσκολη πορεία προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση. Δυστυχώς ο κορωνοιός δεν είναι ένας. Ο πόλεμος είναι ανοιχτός, οι μεταλλάξεις έρχονται η μια μετά την άλλη και η ατομική ευθύνη είναι στην πρώτη θέση στην ατζέντα της σημερινής μέρας. Δεν χρειάζεται να κλάψουμε και να θρηνήσουμε θύματα για να μπορέσουμε να καταλάβουμε ότι σήμερα είναι η ώρα της σοβαρότητας.”