Έχοντας φθάσει στα μέσα σχεδόν του Οκτώβρη, είναι ώρα να αναλύσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φετινής τουριστικής περιόδου, η οποία αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση.
Τη στιγμή που οι τουριστικές αφίξεις φαίνονται να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, το θετικό αυτό πρόσημο δεν αποτυπώνεται στην αγορά της Ρόδου!
Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς, ζούμε το παράδοξο, στον ευλογημένο αυτό τόπο να αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των επισκεπτών, αλλά η τοπική οικονομία να δοκιμάζεται.
Ο τουρισμός είναι ο κύριος τομέας της οικονομίας μας και θα πρέπει να δοθεί η ανάλογη έμφαση. Πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά πώς ένα νησί σαν τη Ρόδο, με τον πλούσιο πολιτισμό, τα μοναδικά μνημεία, τις ατελείωτες φυσικές ομορφιές, τις καθαρές, γραφικές παραλίες, το άρτιο ξενοδοχειακό δυναμικό, δεν βρίσκεται σε θέση ισχύος έπειτα από δεκαετίες τουριστικής δραστηριότητας. Είναι καιρός να μας απασχολήσει, ποιες είναι οι ουσιαστικές ενέργειες για την καθιέρωση του brand της Ρόδου στις διεθνείς αγορές και την ανάδειξη όλων εκείνων των ποιοτικών χαρακτηριστικών του προορισμού, ώστε να προσελκύσουμε ποιοτικότερο τουρισμό και να απαγκιστρωθούμε από το μαζικό μοντέλο.
Απαιτείται ολοκληρωμένη στρατηγική, συγκροτημένο σχέδιο και όραμα για την ανάδειξη της Ρόδου ανάμεσα στο διεθνή ανταγωνισμό. Οι βραβεύσεις των επαναλαμβανόμενων τουριστών, η υποδοχή των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων με μουσικοχορευτικά συγκροτήματα, κονκάρδες, μελεκούνια και βότανα της ροδιακής γης καθώς και η συμμετοχή της Διεύθυνσης Τουρισμού του δήμου Ρόδου στις τουριστικές εκθέσεις προφανώς δεν επαρκούν.
Η ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας επιδρά στο σύνολο σχεδόν της τοπικής οικονομίας. Εμφανίζονται προβλήματα και παρουσιάζονται αρνητικές επιπτώσεις όταν ο τουρισμός δεν αναπτύσσεται σε αρμονία με τους άλλους τομείς. Αυτές οι επιπτώσεις μπορούν να επηρεάσουν την ίδια την εξέλιξη της τουριστικής δραστηριότητας. Γι’ αυτό και είναι απολύτως αναγκαίο να εξασφαλίζονται-στο μέτρο πάντα του δυνατού-οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη σωστή ανάπτυξη του τουρισμού. Η εξασφάλιση της επιθυμητής κατεύθυνσης και πορείας της τουριστικής ανάπτυξης επιτυγχάνεται μόνο μέσω του σχεδιασμού.
Δυστυχώς όμως σήμερα λείπει από τη δημοτική αρχή το όραμα. Ο τουρισμός έχει μπει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, πράγμα αδιανόητο για ένα κατεξοχήν τουριστικό δήμο. Και δεν είναι μόνο η έλλειψη οράματος και στρατηγικής που ναρκοθετούν τον τουρισμό. Είναι κυρίως η έλλειψη διάθεσης συνεργασίας και συναίνεσης, απαραίτητα στοιχεία για την ανάδειξη του τουριστικού μας προϊόντος. Ο ΠΡΟΤΟΥΡ, ένας πρότυπος οργανισμός τουριστικής προώθησης, παραμένει ανενεργός, ενώ δεν έχει αναληφθεί καμία απολύτως πρωτοβουλία για να επανέλθει στην προηγούμενη του μορφή.
Τα τρωτά αλλά και τα θετικά σημεία του προορισμού είναι γνωστά. Έχουν άλλωστε αποτυπωθεί και στην έρευνα ποιότητας που εκπόνησε ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων της Ρόδου σε συνεργασία με το Αμερικάνικο Κολλέγιο της Θεσσαλονίκης. Δεν είδαμε όμως τη δημοτική αρχή να ευαισθητοποιείται και να προσπαθεί να αλλάξει τα κακώς κείμενα.
Επειδή λοιπόν το τουριστικό τοπίο γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικό, επειδή οι άλλοι προορισμοί κάνουν άλματα σε επίπεδο τουριστικής προώθησης, είναι καιρός να μεριμνήσουμε έτσι ώστε να μην μείνουμε στην απομόνωση, τρώγοντας τη σκόνη του ανταγωνισμού!
Ως παράταξη, αντιλαμβανόμενοι την απόλυτη ανάγκη ενίσχυσης του τουρισμού, είμαστε έτοιμοι την επόμενη κιόλας μέρα να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με όλους τους φορείς. Είμαστε έτοιμοι να σχεδιάσουμε όλοι μαζί το μέλλον του τουρισμού και να δουλέψουμε οργανωμένα, προκειμένου να φέρουμε τη Ρόδο σε θέση ισχύος στον τουριστικό χάρτη.
Ο δήμος της Ρόδου μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, στη χάραξη μίας πρωτοποριακής τουριστικής στρατηγικής, μίας στρατηγικής η οποία θα είναι προϊόν ευρείας συναίνεσης, συμμετέχοντας δυναμικά και με πόρους για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος.
Για αρχή του διαλόγου προτείνουμε:
1-Εκπόνηση ολοκληρωμένης στρατηγικής μελέτης προβολής που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και στα σύγχρονα πρότυπα και θα αξιοποιεί τα πλέον σύγχρονα εργαλεία
2-Ανάπτυξη δράσεων για την ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων νησιού και προσέλκυση επισκεπτών και δυναμική τουριστική προβολή.
3-Συστηματική διαφήμιση του νησιού σε δυναμικές αγορές με προβολή της τοπικής ταυτότητας για τη σαφή διαφοροποίηση του νησιού μας από τους προορισμούς του μαζικού τουρισμού.
4-Ενίσχυση και επέκταση των γραφείων πληροφοριών.
5-Θεσμοθέτηση διεθνών συνεδρίων.
6-Εντατικοποίηση προσπαθειών για ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, συνεδριακού, θρησκευτικού, ιατρικού, γαστρονομικού, αθλητικού κλπ – ως μέσου για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
7-Ενίσχυση του ΠΡΟΤΟΥΡ που θα τρέχει την υλοποίηση της τουριστικής στρατηγικής.
8-Επιλογή από τον ΠΡΟΤΟΥΡ εξειδικευμένων συμβούλων και συνεργατών τουρισμού, με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες και στόχο την υλοποίηση ολοκληρωμένων δράσεων, για την ποιοτική αναβάθμιση του συνόλου των υπηρεσιών όλων των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό.
9-Έγκαιρος προγραμματισμός ετήσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων με έμφαση στους δημότες και στους επισκέπτες. Καθιέρωση δύο μεγάλων εκδηλώσεων με παγκόσμια προβολή για την προσέλκυση επισκεπτών κατά τη μεσαία ή χαμηλή τουριστική περίοδο και συνεργασία με τους φορείς και συλλόγους που διοργανώνουν ή συμμετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις.
10-Προσέλκυση μεμονωμένων επισκεπτών για την ενίσχυση των μικρών τουριστικών καταλυμάτων και επιχειρήσεων που πλήττονται από το θεσμό του all inclusive.
11-Αναβάθμιση των υποδομών και της αισθητικής του νησιού μας άμεσα. Η εικόνα του νησιού μας πρέπει άμεσα να αλλάξει προς το καλύτερο με ευρείες παρεμβάσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις, στις παραλίες, στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, στο κυκλοφοριακό, στα πάρκα, στο πράσινο και την αισθητική ενώ άμεσα πρέπει να προχωρήσει και το γήπεδο του γκόλφ. Πρέπει να γίνουμε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του τουρισμού.
12-Ίδρυση γραφείου σύνδεσης πρωτογενούς τομέα με ξενοδοχεία και προώθηση τοπικών προϊόντων.
13-Αναβάθμιση του αεροδρομίου.
14-Ανάδειξη της φύσης, της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού.
15-Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης.
ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
1-Παραχώρηση, με μακροχρόνιες συμβάσεις, σε εταιρείες κρουαζιέρας, λιμενικών εγκαταστάσεων για να αναβαθμιστούν και οι υποδομές αλλά και οι υπηρεσίες στην κρουαζιέρα.
2-Επαναλειτουργία του home port.
3-Δημιουργία νέων ανταγωνιστικών προϊόντων, όπως η εφαρμογή νέων τουριστικών πακέτων “Cruise & Stay”.
4-Άνοιγμα σε νέες αγορές όπως η Κινεζική Αγορά με την αξιοποίηση της παρουσίας της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, των επενδύσεων που πραγματοποιεί στις υποδομές κρουαζιέρας αλλά, και την αξιοποίηση της δυναμικής τάσης που παρουσιάζει η Κινεζική Τουριστική Αγορά.
5-Άμεση διαβούλευση με τις εταιρείες κρουαζιέρας για παροχή προς αυτές του συνόλου των αιτούμενων υπηρεσιών.
6-Μείωση στο ελάχιστο των τελών του τουριστικού λιμένα και των τελών ύδρευσης κρουαζιερόπλοιων.
7-Προσαρμογή υποδομών στις ανάγκες του θαλάσσιου τουρισμού για την προώθηση του. Αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών με στόχο να γίνει η Ρόδος ευρωπαϊκό λιμάνι κύρους.
8-Πλήρης διαφάνεια στη λειτουργία του λιμενικού ταμείου και τοποθέτηση προέδρου με άμεση γνώση του αντικειμένου του
Αυτές είναι μόνο μερικές σκέψεις που πρέπει άμεσα να δώσουν τα έναυσμα μιας διαφορετικής αντιμετώπισης, μίας ενεργοποίησης δήμου, περιφέρειας, κεντρικού κράτους και φορέων η οποία να έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη συνεννόηση όλων για το καλό του τόπου μας.
Για την παράταξη ΡΟΔΙΩΝ ΟΡΑΜΑ
Στράτος Καρίκης
Επικ. Μείζονος αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. Ρόδου
Υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου