Καταιγιστικές εξελίξεις σε Βερολίνο και Μόναχο: ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζέεχοφερ, θέλει να παραιτηθεί λόγω προσφυγικού. Ακόμη και το κόμμα του προσπαθεί να τον αποτρέψει.
Σαν βόμβα έσκασε η είδηση αργά το βράδυ της Κυριακής: ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ δηλώνει έτοιμος να παραιτηθεί, θεωρώντας προφανώς μη ικανοποιητική την «ευρωπαϊκή λύση» για το προσφυγικό που πέτυχε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Αυτό φέρεται να έχει δηλώσει ο Ζέεχοφερ στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στο Μόναχο την Κυριακή. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), o υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι ούτως ή άλλως την Τετάρτη κλείνει 69 χρόνια ζωής και έχει ήδη «επιτύχει πολλά» στην πολιτική.
Στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν εκ νέου με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), αργότερα σήμερα, παρέπεμψε ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ όσον αφορά την πρόθεσή του να παραιτηθεί και από τα δύο αξιώματα.
«Σήμερα θα συζητήσουμε και πάλι με το CDU. Πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο κεντρικό ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων. Προσέφερα το αξίωμά μου και θα συνεχίζω να το κάνω για τις τρεις επόμενες ημέρες. Ελπίζω να βρεθεί μια συμφωνία. Πρόκειται για παραχώρηση εκ μέρους μου», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ, έπειτα από περίπου 12 ώρες συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και διαβουλεύσεων με ηγετικά στελέχη του κόμματός του, τα οποία, όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, προσπάθησαν να τον πείσουν να μην επιμείνει στην απόφασή του για παραίτηση, εφόσον η άλλη πλευρά δεν υπαναχωρήσει.
Ο κ. Ζεεχόφερ, κατά την αποχώρησή του από τις διαβουλεύσεις, τόνισε κατ' επανάληψη ότι το ζήτημα είναι το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά και η ικανότητα του κυβερνητικού συνασπισμού να ασκεί τα καθήκοντά του.
Η ενδοκυβερνητική σύγκρουση για το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών στη Γερμανία οδεύει να μετατραπεί σε κυβερνητική κρίση, τρία χρόνια μετά την απόφαση που πήρε η καγκελάριος της χώρας Άγγελα Μέρκελ να άρει τις πύλες και η χώρα της να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο.
Ποιες είναι οι αιτίες της σύγκρουσης;
Εκδηλώθηκε στα μέσα Ιουνίου, όταν ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρος του συντηρητικού βαυαρικού κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, είδε το σχέδιο που ήθελε να παρουσιάσει για την αυστηροποίηση της πολιτικής της χώρας ως προς το άσυλο να απορρίπτεται από την καγκελάριο Μέρκελ.
Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης εναντιώνεται σε ένα από τα πιο εμβληματικά μέτρα που εισηγήθηκε ο υπουργός της: την προβλεπόμενη επαναπροώθηση στα γερμανικά σύνορα των μεταναστών και των προσφύγων που έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ. Η κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», που σχηματίστηκε έπειτα από πολλές δυσκολίες τον Μάρτιο, αποτελείται από το CSU, τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της καγκελαρίου και τους σοσιαλδημοκράτες.
Και γιατί αυτή η διαφωνία προκαλεί κυβερνητική κρίση;
Ο υπουργός δεν εννοεί να υποχωρήσει. Έδωσε τελεσίγραφο στην καγκελάριο: απείλησε να επιβάλει επαναπροωθήσεις στα σύνορα με υπουργικό διάταγμα στις αρχές Ιουλίου εάν δεν λαμβάνονταν ισοδύναμα, πολύ περιοριστικά, μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από την πλευρά της, η καγκελάριος αρνήθηκε να υποκύψει στην απαίτηση της επαναπροώθησης των μεταναστών και των προσφύγων, φοβούμενη ότι θα ακολουθούσε ντόμινο παρόμοιων κινήσεων σε όλη την Ευρώπη. Ο βαυαρός υπουργός θεωρεί ανεπαρκή τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απαιτεί να ληφθούν μέτρα σε εθνικό επίπεδο.
Αφορά η διένεξη μόνο τους μετανάστες και τους πρόσφυγες;
Τα αίτια είναι πολύ πιο βαθιά. Το βαυαρικό κόμμα, που υποστηρίζεται από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος της ίδιας της Μέρκελ, μοιάζει αποφασισμένο να ξεκαθαρίσει μια και καλή τους λογαριασμούς του με την καγκελάριο. Δεν έπαψε ποτέ να καταγγέλλει την απόφασή της να άρει τις πύλες το 2015 και να επιτρέψει να εισέλθουν στη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο το 2015. Αλλά, πέραν των μεταναστών, είναι η ίδια η Μέρκελ που βρίσκεται στο στόχαστρό του. Η CSU κρίνει εδώ και πολύ καιρό ότι μετακίνησε υπερβολικά, τα 13 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, τη συντηρητική παράταξη προς το κέντρο.
Η γερμανική αριστερά από την άλλη καταγγέλλει ένα «πραξικόπημα της δεξιάς» στη Γερμανία. Πολλά γερμανικά ΜΜΕ ταυτόχρονα διακρίνουν στην επίθεση αυτή την έλευση του «Τραμπισμού» στη χώρα. Η CSU, η οποία τάσσεται υπέρ του δόγματος «πρώτα η Γερμανία» σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, εξεγείρεται επίσης εξαιτίας του ότι πλησιάζουν οι κρατιδιακές εκλογές στη Βαυαρία τον Οκτώβριο, όταν σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ενδέχεται να απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία της εξαιτίας της ανόδου της αντιμεταναστευτικής άκρας δεξιάς, του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (
Ποια είναι τα σενάρια για τη συνέχεια;
Αν δεν εξευρεθεί συμβιβασμός in extremis, το βαυαρικό κόμμα δεν θα έχει πλέον άλλες επιλογές παρά είτε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ή να περάσει στην επίθεση. Ο υπουργός Εσωτερικών θα μπορούσε να επιβάλλει τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα με μονομερή του απόφαση. Αλλά η καγκελάριος στην περίπτωση αυτή θα καθαιρούσε τον υπουργό της, πράγμα που θα πυροδοτούσε την αποχώρηση της CSU από τον συνασπισμό και το τέλος της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», καθώς θα έχανε την πλειοψηφία των εδρών στην Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή.
Αυτό θα σήμαινε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Εκτός εάν η καγκελάριος κατάφερνε να παραμείνει στην εξουσία για κάποιο καιρό, επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με συμμάχους μόνο τους σοσιαλδημοκράτες.
Νέος συνασπισμός
Ο σχηματισμός ενός νέου συνασπισμού είναι μια άλλη πιθανότητα με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες να αναζητήσουν ενδεχομένως έναν νέο κυβερνητικό εταίρο για να καλύψει το κενό που θα αφήσουν οι Χριστιανοκοινωνιστές. Θα μπορούσαν για παράδειγμα να προσεγγίσουν είτε τους Φιλελεύθερους, είτε τους Πράσινους, μόνον που στις περιπτώσεις αυτές δεν θα ήταν σίγουρη η θέση της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία και θα χρειάζονταν επίπονες διαπραγματεύσεις.
Πρόταση μομφής κατά της Μέρκελ
Νομικά εφικτό αλλά μάλλον απίθανο είναι το σενάριο να αντιμετωπίσει η Μέρκελ μια πρόταση μομφής εναντίον της μέσα στη Μπούντεσταγκ. Αν φύγει η CSU από τη Χριστιανική Ένωση από τεχνικής άποψης θα υπάρχει μια πλειοψηφία κατά της καγκελαρίου στη γερμανική βουλή, αλλά τα άλλα κόμματα θα έπρεπε να προτείνουν ταυτόχρονα έναν νέο κοινό υποψήφιο -πράγμα που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο λόγω των διαφορών που τους χωρίζουν.
Νέες εκλογές
Η πιθανότητα νέων εκλογών είναι μια άλλη εναλλακτική σε περίπτωση κατάρρευσης της κυβέρνησης που θα άνοιγε το δρόμο για διάλυση της Βουλής. Βέβαια, η διαδικασία προκήρυξης νέας προσφυγής στις κάλπες είναι περίπλοκη, αλλά είναι μια επιλογή που η Μέρκελ έχει πει παλαιότερα ότι προτιμά από μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Αν αποφασίσει ο πρόεδρος της χώρας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ να διαλύσει τη βουλή, τότε οι νέες εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν εντός δύο μηνών.
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;
Ο Ζεεχόφερ, ο οποίος μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του επιβεβαίωσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ότι εξέφρασε την πρόθεση να παραιτηθεί τόσο από το υπουργείο Εσωτερικών--ώστε να μην μπορέσει να τον καθαιρέσει η Μέρκελ, όπως φέρεται να είπε--όσο και απο την προεδρία της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, πρόκειται να έχει ακόμα μια συνάντηση με την καγκελάριο τις προσεχείς ώρες. Κατέστησε σαφές πως θέλει το θέμα να έχει τελειώσει μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες.