Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε χθες τους λόγους που αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα πανεθνικό lockdown, αλλά απάντησε και σε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την «επόμενη μέρα».
Οπως τόνισε, έχοντας δίπλα του τον Σ. Τσιόδρα στις δηλώσεις του για το lockdown, η εκθετική αύξηση της διασποράς την τελευταία εβδομάδα, τον ανάγκασε να πάει στο ύστατο μέτρο, αυτό που ήθελε να αποφευχθεί πάση θυσία. Τα γεγονότα όμως υποχρέωσαν την κυβέρνηση να πάει σε αυτό το μέτρο, καθώς τα τελευταία 24ωρα, τα κρούσματα κορωνοϊού καταρρίπτουν το ένα θλιβερό ρεκόρ, μετά το άλλο.
«Τις τελευταίες πέντε μέρες είδαμε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Το είδαμε σε επίπεδο συνολικού αριθμού κρουσμάτων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι είχαμε σχεδόν 10.000 κρούσματα μέσα σε πέντε μέρες, όταν από την αρχή της πανδημίας ήμασταν σε κάτι λιγότερο από 50.000 κρούσματα. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, σημαντική αύξηση στους διασωληνωμένους, σημαντική αύξηση στο πόσες Μ.Ε.Θ. αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, μια άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων στα νοσοκομεία μας» εξήγησε ο πρωθυπουργός, που αναφέρθηκε ωστόσο και στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένα τρίτο lockdown, αν παρουσιαστεί νέα έξαρση κρουσμάτων.
Η απάντηση Μητσοτάκη στο ερώτημα του για το ενδεχόμενο τρίτου lockdown
Ο πρωθυπουργός, κλήθηκε να απαντήσει και στο ερώτημα του τί πρόκειται να ακολουθήσει μετά την λήξη του lockdown και αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο. Ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να υπάρξει τρίτο ή και τέταρτο lockdown σε περίπτωση νέας έξαρσης των κρουσμάτων, όπου απάντησε χαρακτηριστικά:
«Νομίζω, η καλύτερη αναλογία είναι αυτή που έδωσε ο κύριος Τσιόδρας: πατάμε γκάζι στις ευθείες και πατάμε φρένο στις στροφές. Και νομίζω ότι πρέπει να καταλάβουμε πια, να καταλάβουμε όλοι ότι υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες, οι οποίες είναι από μόνες τους γεγονότα υπερμετάδοσης. Η νυχτερινή διασκέδαση, πατείς με πατώ σε, νέοι άνθρωποι ο ένας πάνω στον άλλον, χοροί, τραγούδια, είναι υγειονομικές βόμβες. Δεν καταφέραμε να το εξηγήσουμε αυτό επαρκώς στην νεολαία μας. Δεν νομίζω ότι ήμασταν οι μόνοι οι οποίοι δεν μπορέσαμε. Έχω και εγώ μικρά παιδιά σε αυτή την ηλικία, δεν είναι εύκολο, γιατί οι νέοι μας αισθάνονται ότι αυτό είναι κάτι που δεν τους αφορά. Από την άλλη, οι δραστηριότητες όπως το εμπόριο, έχουν πολύ μικρότερη μεταδοτικότητα. Και ο λόγος που κλείνουμε τώρα και τη λιανική για τρεις βδομάδες είναι γιατί θέλουμε να περιορίσουμε τη συνολική κινητικότητα. Θέλουμε ο κόσμος να βγαίνει από το σπίτι του μόνο όταν ο λόγος είναι πραγματικά απαραίτητος. Αλλά ξέρουμε εκεί ότι έχουμε μικρότερο πρόβλημα.
Η απάντηση, λοιπόν, είναι ότι, ναι, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο θα είναι μία συνεχής διαδικασία που θα πατάμε γκάζι-φρένο και όσο πιο υπεύθυνοι είμαστε στα βασικά μέτρα και όσο είμαστε και εμείς πειστικοί στο να εξηγούμε γιατί αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα, τόσο δεν θα χρειαζόμαστε ασφυκτικούς περιορισμούς όπως αυτούς που επιβάλαμε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε απαντώντας για το εμβόλιο:
«Για τα εμβόλια, μία κουβέντα όχι ως προς το κομμάτι το θεραπευτικό, η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια τα οποία αγοράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση την κλείδα κατανομής που δεν είναι άλλη από τον πληθυσμό. Ήδη εκπονούμε ένα σχέδιο εμβολιασμού ταχύτατου με βάση τις ποσότητες που θα έχουμε στη διάθεσή μας, γιατί υπάρχουν εμβόλια τα οποία δεν θα μπορούν να γίνονται σε φαρμακεία γιατί απαιτούν ειδικές συνθήκες μετακίνησης, άρα θα υπάρχουν και κέντρα μαζικού εμβολιασμού. Και, βέβαια, πρέπει να πείσουμε και τους επιφυλακτικούς συμπολίτες μας ότι τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή. Γι’ αυτό και είχα πει, χαριτολογώντας, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ότι εγώ πρώτος και φαντάζομαι και ο κύριος καθηγητής, πρώτοι να σπεύσουμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι και οι οικογένειές μας τα εμβόλια, για να αποδείξουμε ότι τα εμβόλια είναι πάνω από όλα ασφαλή. Και βέβαια είμαι πολύ ικανοποιημένος και από το ρυθμό με τον οποίο προχωράει ο εμβολιασμός της γρίπης, έχουμε εκτελέσει παραπάνω από 2.000.000 συνταγές και πρέπει να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε τον προγραμματισμό ώστε να μην συμπέσει μια έντονη επιδημία γρίπης, που δεν νομίζω να την έχουμε φέτος, με την επιδημία του κορωνοϊού».
Τσιόδρας: Τέλος του μήνα θα έχουμε αποτελέσματα για τρία εμβόλια
Στην ερώτηση του iefimerida.gr, πάνω στο σκέλος με το εμβόλιο, απάντησε και ο κ. Τσιόδρας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ευελπιστούμε ότι θα έχουν θετικά αποτελέσματα τρία εμβόλια, που έχουν διαφορετικό σχεδιασμό κατασκευής και φύλαξης το καθένα και θα πρέπει να χορηγηθούν διαφορετικά. Ο υπουργός Υγείας έχει αναλωθεί το τελευταίο διάστημα σε έναν σχεδιασμό υλοποίησης της εμβολιαστικής προσπάθειας. Οπως εισηγήθηκε και η καθηγήτρια κυρία Θεοδωρίδου, θα υπάρχει ιεράρχηση στον εμβολιασμό. Συμμετέχουμε στην προσπάθεια με διαφάνεια, έτσι ώστε αυτή η κοινή προμήθεια να γίνει ισότιμα σε όλη την Ευρώπη. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν θα έχουμε το εμβόλιο ως το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου. Μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε αποτελέσματα από τους πρωτοπόρους τρεις και ακολουθούν τέσσερα εμβόλια τον επόμενο χρόνο».
Μητσοτάκης: Ελπίζουμε να αποδειχθούν αρκετές οι τρεις εβδομάδες του lockdown
Ακόμη, ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα του αν μετά τις τρεις εβδομάδες δεν θα υπάρξει παράταση του lockdown. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως εκτιμά ότι «τρεις εβδομάδες θα είναι αρκετές και ελπίζουμε και ευχόμαστε να γίνει αυτό», εννοώντας να μην χρειαστεί περαιτέρω lockdown. Ωστόσο, τόνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι από Δεκέμβριο θα επανέλθουμε σε μία κανονικότητα. Θα πρέπει να ξανανοίγουμε την οικονομία με πολύ μεγάλη προσοχή και με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, για να μπορέσουμε να έχουμε Χριστούγεννα τα οποία θα μοιάζουν, έστω, με αυτό το οποίο είχαμε, ξέραμε και ζούσαμε κάθε χρόνο».
Κοτανίδου και Πέτσας εξηγούν με πόσα κρούσματα θα βγει η χώρα από το lockdown
Η ανησυχία για παράταση του lockdown είναι έκδηλη στην κοινωνία, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει τεθεί καλά καλά σε λειτουργία η καραντίνα των 3 εβδομάδων. Για να βγει η χώρα από την καραντίνα, θα πρέπει να εισηγηθούν οι ειδικοί κάτι τέτοιο στην κυβέρνηση και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, με ποιον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί αυτό.
«Το τέλος του lockdown θα προταθεί στην περιπτωση που δούμε να μειώνεται ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία το οποίο αυτόματα μειώνει τις εισαγωγές στις ΜΕΘ παραπάνω από 50% μέσα σε αυτές τις 3 εβδομάδες και τα κρούσματα να πέσουν κάτω από 1.000», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σημείωσε πως τώρα με το lockdown ελπίδα τους είναι ότι θα προλάβουν την διασπορά του ιού και την πίεση στα νοσοκομεία. «Ελπίζουμε ότι τώρα με τα αυστηρότερα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από το Σάββατο όλοι θα συμμορφωθούμε και θα καθίσουμε λίγο στα σπίτια μας χωρίς να κάνουμε κρυφά πάρτι, με μάσκα παντού και σε 1 βδομάδα θα καταφέρουμε να δούμε βελτίωση σημαντική της κατάστασης» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του και ο Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στο χθεσινό ρεκόρ κρουσμάτων, τόνισε πως για να βγει η χώρα θα πρέπει να επιτευχθεί μία σημαντική μείωση σε τριψήφιο αριθμό των κρουσμάτων.
Μιλώντας στον Alpha, και σε ερώτηση αν απαιτείται χαμηλό τριψήφιο νούμερο, 300-400 κρούσματα ημερησίως, για άρση του lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «γι' αυτό μπήκαμε σε καραντίνα, πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε τέτοια νούμερα».