Στροφή 180 μοιρών έκανε τη νύχτα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, ακολουθώντας με τα πλοία συνοδείας του και πάλι πορεία προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σε έναν έντονο διπλωματικό μαραθώνιο έχει επιδοθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικότητας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών με μπαράζ επαφών ενημερώνουν τους Ευρωπαίους εταίρους, τις όμορες χώρες και τη διεθνή κοινότητα, για τις επικίνδυνες προκλήσεις και τα «παιχνίδια» της Άγκυρας στο Αιγαίο.
Η αντίδραση της Τουρκικής κυβέρνησης στην συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο δείχνει, ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις Ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα, παραμένοντας προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών. Κάτι που αποδεικνύει και τον προσχηματικό χαρακτήρα της δήθεν ετοιμότητάς της για διάλογο.
Αυτό που πραγματικά επιδιώκει ο Ερντογάν είναι να «σύρει» την Ελλάδα, σε μια διαπραγμάτευση εφ όλης της ύλης και σε βάρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ δηλώνει πως η Άγκυρα θέλει με διάλογο να επιλύσει τη διένεξη με την Ελλάδα σχετικά με τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο. Σπεύδει να προσθέσει όμως ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται « τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της» στα παράκτια ύδατα. «Θα πρέπει να είναι γνωστό πως οι θάλασσές μας είναι η γαλάζια πατρίδα μας. Κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη», δήλωσε.
Η Τουρκία άλλωστε θεωρεί ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα φτάνει στα όρια Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης -ακριβώς δηλαδή έξω από τα χωρικά ύδατα 6 μιλίων των ελληνικών νησιών- αψηφώντας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα.
Συνεχίζει τα παιχνίδια η Τουρκία – Στροφή 18ο μοιρών από το Oruc Reis
Την ίδια ώρα συνεχίζονται τα επικίνδυνα παιχνίδια, με το Oruc Reis, το οποίο έκανε τη νύχτα στροφή 180 μοιρών, ακολουθώντας με τα πλοία συνοδείας του και πάλι πορεία προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Το σκάφος είχε εξέλθει το απόγευμα της Τετάρτης από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνεχίζοντας την πορεία του προς την κυπριακή ΑΟΖ μαζί με τα βοηθητικά του Ataman και CengizHan αλλά και τα πολεμικά που το συνοδεύουν.
Ωστόσο, μετά τις 03.00 τα ξημερώματα σήμερα άλλαξε πορεία, πλέοντας προς το λιμάνι της Αττάλειας και ξαφνικά, πριν τις 05.00 έστριψε και πάλι, παίρνοντας κατεύθυνση προς τα νοτιοδυτικά σε πορεία παράλληλη με την προηγούμενη προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ελληνικά πολεμικά πλοία παρακολουθούν το τουρκικό σκάφος, ενώ το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας βρίσκεται σε καθεστώς ύψιστης ετοιμότητας και επιφυλακής. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι το Oruc Reis δεν προχώρησε σε σεισμικές έρευνες.
Παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή είχε γίνει γνωστό πως έχει ρίξει καλώδια στη θάλασσα, σύμφωνα με όσα λένε αναλυτές, είναι αδύνατον να κατάφερε να διεξάγει έρευνες, λόγω του θορύβου που προκαλείται από την ταυτόχρονη λειτουργία των μηχανών τόσο από τα ελληνικά όσο και από τα τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή.
«Χαστούκι» Μακρόν στην Άγκυρα
Με στόχο να δημιουργηθεί ισχυρή ασπίδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν έντονο διπλωματικό μαραθώνιο. Από την πρώτη στιγμή τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έχουν ξεκινήσει μπαράζ επαφών και επικοινωνιών με στόχο τη διεθνοποίηση του προβλήματος.
Ηχηρό μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα, θεωρείται η παρέμβαση του προεδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μετά τη συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο.
Η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό. Πρόσθεσε ότι θα αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Σε ανάρτησή του στο Twitter o Γάλλος πρόεδρος σημείωσε μάλιστα ότι οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας προκαλούν εντάσεις. «Αυτά πρέπει να τελειώνουν προκειμένου να επιτραπεί ένας ειρηνικός διάλογος μεταξύ γειτονικών χωρών και συμμάχων στο ΝΑΤΟ» ανέφερε συγκεκριμένα.
Tις ευχαριστίες του στον Γάλλο πρόεδρο για τη στήριξή του στην Ελλάδα, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έστειλε μήνυμα μέσω του Twitter, χαρακτηρίζοντας τον Εμανουέλ Μακρόν ως έναν αληθινό φίλο της Ελλάδας.
Μητσοτάκης προς Ερντογάν : Δεν υποκύπτουμε σε απειλές και εκβιασμούς
Σε τηλεοπτικό του μήνυμα τις εξελίξεις στην περιοχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι ο «κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί», ενώ έθεσε ταυτόχρονα το πλαίσιο και τους όρους για να προσέλθει η Ελλάδα σε ένα διάλογο με την Τουρκία.
Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε τόσο προς την Άγκυρα όσο και προς το Βερολίνο, πως η Αθήνα δεν μπορεί να αποδεχτεί την επιθυμία τους ο διάλογος να γίνει στη βάση της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στην περιοχή πριν από την συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ.
«Στις προκλήσεις διατηρούμε το σθένος που πηγάζει από την ψυχραιμία και τη σωφροσύνη μας. Αλλά, ταυτόχρονα, μένουμε σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα» τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη, αλλά και ξεκαθαρίζοντας ότι διάλογος με όρους στρατιωτικοποίησης, απειλών, εκβιασμών και εκφοβισμών δεν μπορεί να γίνει.
Η Ελλάδα δεν προκαλεί, αλλά απαντά ήταν ουσιαστικά το κεντρικό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα από τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Η διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας
Ο ελληνικός διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός εκτός από την επικοινωνία του με τον Γάλλο πρόεδρο, συνμίλησε και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει εκτάκτως στο Ισραήλ, η κυβέρνηση του οποίου εξέφρασε χθες την υποστήριξή της και την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα για το δικαίωμα του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι.
Αύριο με τηλεδιάσκεψη, συγκαλείται, μετά από αίτημα της χώρας μας, έκτακτη Σύνοδο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως ανακοίνωσε και ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η αυριανή συνάντηση που θα έχει στη Βιέννη ο Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Η Ελλάδα φαίνεται να ποντάρει σε διπλωματικό επίπεδο στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσδοκά στη στάση της Γαλλίας, καθώς οι σχέσεις της τελευταίας είναι ιδιαιτέρως εχθρικές με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, εξάλλου οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το θέμα της παραβίασης κυριαρχικών δικαιωματών σε συνάρτηση με την επανέναρξη ενός διαλόγου με την Τουρκία.
Ελληνοτουρκικό διάλογο και παρέμβαση του ΝΑΤΟ θέλουν οι Γερμανοί
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να επισημανθεί ότι η Γερμανία μέσω του εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ Στέφεν Ζάιμπερτ τάχθηκε υπέρ του διμερούς διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας για τον ορισμό των θαλάσσιων ζωνών τους, αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον αν η κα Μέρκελ θα έχει επικοινωνίες με τον κ. Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ, κάτι που δείχνει ότι η Γερμανία δεν ήθελε την υπογραφή αυτής της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Καΐρου.
Επιπλέον ο γερμανικός τύπος σε δημοσιεύματά του τηρεί ίσες αποστάσεις τόσο από Ελλάδα όσο και από Τουρκία κάνοντας λόγο για εκατέρωθεν «μη ρεαλιστικές, μαξιμαλιστικές απαιτήσεις» από Αθήνα και Άγκυρα και κατατάσσοντας Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία στο «αντιτουρκικό στρατόπεδο» θέτει θέμα αξιοπιστίας σε μια διαμεσολάβηση της ΕΕ για να αποφευχθεί το θερμό επεισόδιο, προκρίνοντας μια παρέμβαση του ΝΑΤΟ, το οποίο ωστόσο παίζει ρόλο Πόντιου Πιλάτου.