O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς σχολίασε όλα τα δεδομένα γύρω από τον κορωναϊό και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για οτιδήποτε συμβεί,
ενώ ξεκαθάρισε ότι το καλοκαίρι δεν είναι περίοδος χαλάρωσης για τον ίδιο και τους συνεργάτες του.
«O ιός είναι ακόμα εδώ και εμείς δεν έχουμε ούτε το φάρμακο ούτε το εμβόλιο για να τον αντιμετωπίσουμε» είπε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο Sputnik, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημαντικότητα των μέτρων αυτοπροστασίας τα οποία, όπως τονίζει, πρέπει να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Όσον αφορά την επιβολή είτε τοπικού είτε καθολικού lockdown ο κ. Χαρδαλιάς τονίζει ότι αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «έχουμε στη διάθεσή μας πλήθος μέτρων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πριν αποφασιστεί η επιβολή lockdown».
Ο κ. Χαρδαλιάς θεωρεί ότι μετά το lockdown των περασμένων μηνών, ο μικρός αριθμός κρουσμάτων, η χαλαρή διάθεση που χαρακτηρίζει το καλοκαίρι και η επιθυμία να «αφήσουμε την πανδημία πίσω μας» επέφεραν χαλάρωση στον πληθυσμό και μη τήρηση των μέτρων προστασίας. Θεωρεί ότι η πολιτεία έλαβε έγκαιρα μέτρα κατά των καταστάσεων συνωστισμού -όπως τα πανηγύρια που απαγορεύτηκαν- ενώ όσον αφορά τους γάμους και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις όπου ισχύει το όριο των 100 καλεσμένων, δεν αποκλείει να παρθούν και νέα μέτρα, καθώς, όπως τόνισε, «περιμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ώστε να αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα».
Όσον αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων αλλά και την κριτική που έχει δεχτεί η κυβέρνηση για την αύξηση του αριθμού των επιβατών απάντησε ότι «η γενικευμένη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους του πλοίου» αποφασίστηκε «ώστε να μπορούμε όλοι μας να ταξιδέψουμε με ασφάλεια».
Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς αποκάλυψε ότι δεν θα κάνει διακοπές λόγω φόρτου εργασίας υπογραμμίζοντας «στις αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας ανήκουν και οι πυρκαγιές, οπότε το καλοκαίρι δεν είναι περίοδος χαλάρωσης και διακοπών για εμάς». Όπως όμως επισήμανε, αν πήγαινε διακοπές θα απέφευγε τον συνωστισμό και θα φρόντιζε να τηρεί πιστά τους κανόνες αυτοπροστασίας.
Αναλυτικά οι δηλώσεις κ. Νίκου Χαρδαλιά:
Κύριε Χαρδαλιά μήπως το άνοιγμα των συνόρων και η έλευση τουριστών στην χώρα, έδωσε το λάθος μήνυμα σε μεγάλη μερίδα πολιτών και χαλάρωσαν τα μέτρα;
«Πιστεύω ότι ήταν ένα σύνολο παραγόντων που έκανε μέρος των συμπολιτών μας να θεωρήσουν ότι η πανδημία αποτελούσε πλέον παρελθόν, όπως ο μικρός αριθμός κρουσμάτων που κατέγραφε η χώρα από τον Μάιο, η πιο χαλαρή διάθεση που χαρακτηρίζει τη θερινή περίοδο, αλλά και η επιθυμία να αφήσουμε την πανδημία πίσω μας, να επιστρέψουμε στις ζωές μας όπως τις ξέραμε. Προφανώς κάποιοι προσπάθησαν να επιστρέψουν στις προ-κορονοϊού συνήθειές τους παρά το γεγονός ότι δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα. O ιός είναι ακόμα εδώ και εμείς δεν έχουμε ούτε το φάρμακο ούτε το εμβόλιο για να τον αντιμετωπίσουμε. Το σημαντικό είναι να το καταλάβουμε και να κάνουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Για να προστατεύσουμε και εμάς και τους γύρω μας».
Στο θέμα των πάρτι και των πανηγυριών μήπως υπήρξε καθυστέρηση από πλευράς της Πολιτείας για την απαγόρευσή τους και για τον έλεγχο τέτοιων καταστάσεων που ωφελούν τη διασπορά του ιού την οποία βλέπουμε σήμερα;
«Η κυβέρνηση προχώρησε στην απαγόρευση των πανηγυριών ήδη από τα μέσα Ιουλίου, ακριβώς για να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού, ενώ όλο αυτόν τον καιρό δεν έχουμε σταματήσει στιγμή να επαναλαμβάνουμε ότι τα φαινόμενα συνωστισμού ευνοούν τη διασπορά του ιού και για αυτό πρέπει να αποφεύγονται. Κάθε μέτρο είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιδημιολογικών δεδομένων. Η πολιτεία δεν αυτοσχεδιάζει, παρακολουθεί καθημερινά τις επιδημιολογικές εξελίξεις και αποφασίζει ανάλογα. Για αυτό και πήρε τα μέτρα που έπρεπε στο χρόνο που έπρεπε και μεριμνά για την εφαρμογή τους. Αλλά για να πετύχει η προσπάθειά μας πρέπει να βάλουμε όλοι το λιθαράκι μας και ο τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι εφαρμόζοντας τους κανόνες. Δεν γίνεται να υπάρχει ένας αστυνομικός σε κάθε μπαρ, σε κάθε παραλία, σε κάθε κοινωνική εκδήλωση προκειμένου να τηρούνται τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Το να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών είναι ευθύνη του καθένα μας».
Σε ποια περίπτωση θα αποφασίσετε κλείσιμο συνόρων και απαγόρευση εισόδου τουριστών από το εξωτερικό; Δηλαδή ποια επιδημιολογικά στοιχεία θα το επιβάλλουν αυτό;
«Αξιολογούμε καθημερινά την επιδημιολογική εικόνα των υπολοίπων χωρών, με βάση τόσο τα δημόσια στοιχεία τους όσο και τα αποτελέσματα από τα στοχευμένα δειγματοληπτικά τεστ που διεξάγουμε στις πύλες εισόδου της χώρας και αντιδρούμε άμεσα σε κάθε διαφοροποίηση των δεδομένων, όπως έχουμε ήδη αποδείξει. Κάθε φορά που εντοπίζεται έξαρση του επιδημιολογικού φορτίου μιας χώρας, λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τόσο τους κατοίκους της χώρας όσο και τους επισκέπτες της. Γιατί από την πρώτη ημέρα, στόχος μας είναι να ανοίξουμε τα σύνορα με ασφάλεια, χωρίς καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία».
Επίσης, με ποια επιδημιολογικά στοιχεία θα επιβληθεί ολική καραντίνα ή καραντίνα ανά περιοχή. Και πόσο εύκολο είναι να γίνει καραντίνα ανά περιοχή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;
«Όπως έχουμε πει πολλές φορές πέρα από τον αριθμό των κρουσμάτων, υπάρχουν και ποιοτικά χαρακτηριστικά που εξετάζουμε προκειμένου να αποφασίσουμε αν πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όπως για παράδειγμα αν τα κρούσματα ανήκουν σε γνωστό cluster. Ως εκ τούτου, είναι η συνολική εικόνα, ο συνδυασμός των δεδομένων που υπαγορεύει τις όποιες αποφάσεις. Θα ήθελα πάντως να επισημάνω ότι έχουμε στη διάθεσή μας πλήθος μέτρων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πριν αποφασιστεί η επιβολή lockdown. Θα ήθελα να τονίσω για ακόμα μια φορά ότι το καλύτερο για όλους μας είναι να αποδώσουν τα υφιστάμενα μέτρα, ώστε να μην χρειαστεί να πάρουμε και άλλα. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να εφαρμόζουμε πιστά τις οδηγίες».
Για ένα θετικό κρούσμα πόσα ακόμα άτομα (κατά μέσο όρο) μπαίνουν σε καραντίνα;
«Ο αριθμός των στενών επαφών ποικίλει ανά περίπτωση, ενώ παρουσιάζει σημαντική διακύμανση στο χρόνο. Άλλες είναι οι συνθήκες αν υπάρχει κρούσμα ή κρούσματα σε εμπορικό πλοίο, όπου μπορεί η αναλογία να είναι λιγότερο από μια στενή επαφή ανά κρούσμα και άλλες αν έχουμε ένα άτομο που παραβρέθηκε σε μία πολυπληθή εκδήλωση. Επίσης, τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε μία άνοδο στον αριθμό των στενών επαφών ανά κρούσμα σε σχέση με την περίοδο του lockdown, όπου είχαμε περιορίσει στο μέγιστο βαθμό τις επαφές μας. Όπως αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ο μέσος όρος των στενών επαφών διαφοροποιείται ανάλογα τη χρονική περίοδο για την οποία συζητάμε».
Κύριε Χαρδαλιά κατά την περίοδο της καραντίνας αναφερθήκατε πολλές φορές στην συμμόρφωση των πολλών ενώ παράλληλα κάνατε διαρκώς συστάσεις προς τους «ασυνείδητους» διευκρινίζοντας μάλιστα ότι είναι μειοψηφία. Τώρα που τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά μήπως και η Πολιτεία έχει ευθύνες καθώς από αυστηρό lockdown πήγαμε στο αντίθετο, σε μια χαλάρωση και άμεση μετάθεση εξ ολοκλήρου στην ατομική ευθύνη; Για παράδειγμα, αρχικά υπήρχε αυστηρή σύσταση για μάσκα σε πάρα πολλές περιπτώσεις και όχι η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Πού ξεκινά και πού τελειώνει η ατομική ευθύνη; Έχουμε βρει την ισορροπία;
«Η όλη διαδικασία αντιμετώπισης της πανδημίας είναι δυναμική. Τόσο γιατί τα δεδομένα αλλάζουν όσο και γιατί ημέρα με την ημέρα η επιστημονική κοινότητα μαθαίνει καλύτερα τον ιό. Με αποτέλεσμα η στρατηγική μας να προσαρμόζεται διαρκώς, ώστε να ανταποκρίνεται στις υφιστάμενες συνθήκες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει μέχρι στιγμής γρήγορα αντανακλαστικά και έχει πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο για να περιορίσει την πανδημία. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι η μάχη ενάντια στην πανδημία απαιτεί συνεργασία. Γιατί ό,τι μέτρα και αν ληφθούν, αν δεν εφαρμόζονται δεν θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Και αυτό ακριβώς ζητάμε από τους πολίτες από την πρώτη ημέρα της πανδημίας: να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών. Γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να συνεχίσουμε να βγαίνουμε νικητές».
Τι απαντάτε σε όσους σας ασκούν κριτική για το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας και στο κατάστρωμα πλοίου; Την ίδια ώρα όμως αυξήθηκε ο αριθμός των επιβατών στα πλοία.
«Το προηγούμενο χρονικό διάστημα που η μάσκα δεν ήταν υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου, παρατηρήθηκε το φαινόμενο μεγάλο μέρος των επιβατών να συνωστίζεται στο κατάστρωμα για να μην χρειάζεται να φοράει μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Αυτό το φαινόμενο ήρθε να αντιμετωπίσει η γενικευμένη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους του πλοίου, ώστε να μπορούμε όλοι μας να ταξιδέψουμε με ασφάλεια».
Είδαμε ότι στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη δύο γάμοι αύξησαν τον αριθμό των κρουσμάτων. Αν συνεχιστεί η κατάσταση της μη τήρησης των μέτρων σε τέτοιες κοινωνικές εκδηλώσεις υπάρχει περίπτωση να επιβάλετε μεγαλύτερη μείωση αριθμού καλεσμένων από αυτή που ισχύει σήμερα;
«Από την πρώτη ημέρα κινούμαστε με βάση τις εξελίξεις και προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας σύμφωνα πάντα με τα νέα δεδομένα. Και αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση των κοινωνικών εκδηλώσεων, όπου περιμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ώστε να αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί μία δυναμική διαδικασία, η οποία διαρκώς εξελίσσεται και προσαρμόζεται προκειμένου να παραμείνει αποτελεσματική».
Για να ελαφρύνουμε λίγο τη διάθεση. Εσείς θα κάνετε φέτος διακοπές; Κι αν ναι, θα μείνετε σε ξενοδοχείο; Τι θα αποφύγετε;
«Στις αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας ανήκουν και οι πυρκαγιές, οπότε το καλοκαίρι δεν είναι περίοδος χαλάρωσης και διακοπών για εμάς, το αντίθετο… Αν πάντως πήγαινα διακοπές, θα απέφευγα το συνωστισμό και θα φρόντιζα να τηρώ πιστά τους κανόνες αυτοπροστασίας (αποστάσεις, μάσκα και πλύσιμο χεριών). Γιατί αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προστατευθούμε από τον ιό. Και αν εφαρμόζουμε σωστά αυτούς τους κανόνες, τότε μπορούμε να απολαύσουμε τις διακοπές μας με ασφάλεια όπου και αν επιλέξουμε να τις περάσουμε».