Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι επιστήμονες για ασυμπτωματικούς και εισαγόμενα κρούσματα του κοροναϊού, την ώρα που το σύστημα ελέγχου σε αεροδρόμια και χερσαία σύνορα δείχνει τις αδυναμίες του.
Όλα είναι έτοιμα για την πλήρη επανεκκίνηση του τουρισμού την Τετάρτη, την ώρα που ανησυχίες εγείρονται για το δεύτερο κύμα του κοροναϊού που παρατηρείται σε πολλές χώρες του κόσμου και κυρίως στους Βαλκάνιους γείτονές μας.
Η χώρα μας ήδη υποδέχτηκε – κατ’ εξαίρεση – μια πρώτη πτήση σε περιφερειακό αεροδρόμιο, καθώς την Τρίτη προσγειώθηκε αεροπλάνο από τη Γερμανία στη Κω. Σε επιφυλακή βρίσκονται όλα τα αεροδρόμια της χώρας, εν όψει της απελευθέρωσης των πτήσεων, ενώ ανησυχία υπάρχει για τα ασυμπτωματικά κρούσματα.
Ωστόσο, η περίπτωση του άνδρα, που ήρθε από το εξωτερικό, έκανε τεστ για τον κοροναϊό και τελικά βρέθηκε θετικός στον ιό ενώ είχε ήδη μεταβεί στην Αίγινα, αποδεικνύει ότι τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί δεν είναι δυνατόν να είναι απολύτως αποτελεσματικά.
Πέρα από τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας, την 1η Ιουλίου θα ανοίξουν τελικά και όλοι οι συνοριακοί σταθμοί στα βόρεια σύνορα της χώρας. Πρόκειται για τους συνοριακούς σταθμούς των Ευζώνων, της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας, των Κήπων, καθώς και των Καστανιών.
Από τις 15 Ιουνίου που η χώρα άνοιξε μερικώς στον τουρισμό, τα εισαγόμενα κρούσματα είναι καθημερινό φαινόμενο. Ενδεικτικά, την τελευταία εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν 110 κρούσματα της νόσου, τα 34 από τα οποία αφορούσαν σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών, 4 στη Σύρο, 1 στην Ίο και ένα στην Πάρο.
Οι ειδικοί αναμένουν σημαντική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων από την 1η Ιουλίου, αφού πολλές από τις χώρες στις οποίες θα ανοίξουμε τα σύνορά μας, γνωρίζουν έξαρση του κοροναϊού.
Όσον αφορά στα Βαλκάνια συγκεκριμένα, δραματικές διαστάσεις έχει πάρει ο κοροναϊός στη Σερβία. Ήδη το δεκαήμερο 15 – 24 Ιουνίου, υπολογίζεται ότι πέρασαν από τον Προμαχώνα 13.211 Σέρβοι.
Πολλοί ήταν και οι τουρίστες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ενώ με το άνοιγμα και των υπόλοιπων χερσαίων συνόρων θα επιτραπεί η είσοδος σε τουρίστες από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, χώρες όπου τα κρούσματα του κοροναϊού έχουν αυξηθεί τις τελευταίες μέρες.
Έξαρση, όμως, παρατηρείται και εντός συνόρων, καθώς δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ξάνθη. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Χαρδαλιά, ότι «μας απασχολεί η κατάσταση στην Ξάνθη, μας προβληματίζει η περιοχή». Την Παρασκευή τα 12 από τα 15 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν προέρχονται από την περιφέρεια αυτή της Βόρειας Ελλάδας.
Τα «ορφανά» κρούσματα σε Καστοριά και Θεσπρωτία, είναι στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, που διενεργούν εξαντλητικά τεστ για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.
Ποιες χώρες είναι στη «λευκή» και ποιες στη «μαύρη» λίστα – Την Τρίτη οι τελικές αποφάσεις
Την Τρίτη 29 Ιουνίου, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των χωρών από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Πάντως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η ΕΕ θα δέχεται ταξιδιώτες από:
Αυστραλία,
Νέα Ζηλανδία,
Καναδά,
Ιαπωνία,
Σερβία,
Σαν Μαρίνο,
Μονακό,
Βατικανό,
Γεωργία,
Μαυροβούνιο,
Ανδόρα,
Νότια Κορέα,
Αλγερία,
Μαρόκο,
Τυνησία,
Ρουάντα,
Ταϋλάνδη
Ουρουγουάη.
Αντίθετα, στη «μαύρη λίστα» της Ελλάδας βρίσκονται οι εξής χώρες:
Βρετανία
Σουηδία
ΗΠΑ
Ρωσία
Ισραήλ
Κατάρ
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Σαουδική Αραβία
Βόρεια Μακεδονία
Βραζιλία
Τουρκία
Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι των τουριστών
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης οι ελληνικές αρχές θα μπορούν να ελέγχουν στοχευμένα και να εντοπίζουν αποτελεσματικά πιθανά κρούσματα – τουλάχιστον σε όσους φτάσουν στη χώρα μας αεροπορικώς.
Οι τουρίστες θα πρέπει 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώνουν την ειδική φόρμα (PLF) που θα βρίσκουν στο travel.gov.gr και στη συνέχεια, σε 24 ώρες, θα λαμβάνουν το barcode που θα ελέγχουν οι αρχές κατά την άφιξή τους για να τους κατατάξουν σε «πράσινους» και «κόκκινους» ταξιδιώτες.
Ο κωδικός που θα λαμβάνουν ονομάζεται QR-code, το οποίο θα είναι ένα εικονογράφημα που θα μπαίνει σε ειδικό λογισμικό με αλγόριθμο, μέσω του οποίου θα αναδεικνύεται σε ποια κατηγορία επικινδυνότητας ανήκουν. Έτσι, όπου χρειάζεται, οι ειδικοί θα προχωρούν σε στοχευμένους ελέγχους στο αεροδρόμιο.
Οι ελεγχόμενοι ταξιδιώτες θα τοποθετούνται σε άλλες εφαρμογές του ίδιου λογισμικού. Θα τοποθετούνται σε έναν χάρτη καταχώρηση τουριστών, όπου θα εμπεριέχονται τα επιδημιολογικά φορτία της περιοχής, τα ξενοδοχεία και τα δωμάτια καραντίνας, ο αριθμός κλινών και ΜΕΘ ανά νοσοκομείο και περιφέρεια, τα κρούσματα ανά δήμο και περιφέρεια και ο αριθμός πτήσεων και η επιτήρηση τουριστών που βρίσκονται σε καραντίνα.
Όταν όλα αυτά «κοκκινίσουν», ο συναγερμός κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού γίνεται μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Επομένως, οι τουρίστες θα μπορούν να εντοπιστούν ανά πάσα στιγμή και να ιχνηλατηθούν οι επαφές τους.
Χατζηχριστοδούλου: Τα τεστ στα αεροδρόμια δεν μπορούν να είναι 100% ακριβή
«Δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλους τους τουρίστες, δεν έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
« Άρα σίγουρα κάποιοι που είναι φορείς του ιού θα μπουν στη χώρα. Το περιμένουμε αυτό» συνέχισε ο κος Χατζηχριστοδούλου καταλήγοντας πως σημασία από εκεί κι έπειτα έχει το δεύτερο επίπεδο άμυνας το οποίο είναι να βρούμε κρούσματα και να τα ιχνηλατήσουμε επαφές.
«Και σ’ αυτό βοηθά πάλι το PLF» επεσήμανε ο καθηγητής.
Αναφορικά με το «απαγορευτικό» στις αφίξεις από Σουηδία και Μεγάλη Βρετανία και κατά πόσο αυτό είναι υπό αναθεώρηση ο κος Χατζηχριστοδούλου εξέφρασε την εκτίμηση πως η κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία δείχνει να βελτιώνεται πράγμα που ενδεχομένως, σύμφωνα με την προσωπική του άποψη, να συνεπάγεται μια άρση στην απαγόρευση πριν τις 15 χωρίς ωστόσο να ισχύει το ίδιο και για την Σουηδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία.
Όσον αφορά στα τεστ που γίνονται στα αεροδρόμια ο καθηγητής παραδέχτηκε πως αυτά δεν μπορούν να είναι 100% ακριβή και σίγουρα δεν θα εντοπιστούν κάποιοι θετικοί στον ιό τουρίστες που ενδέχεται να βρίσκονται στον χρόνο επώασης.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο είναι στοχευμένα δειγματοληπτικά τεστ πράγμα που συνεπάγεται πως γίνονται με βάση τον δυνητικό κίνδυνο που έχει ο κάθε ένας τουρίστας.
«Άρα δεν είναι τόσο τυχαία» είπε.
«Μηδενικός κίνδυνος δεν θα υπάρξει και δεν υπάρχει» ξεκαθάρισε ο καθηγητής, αναλύοντας πως από την στιγμή που αποφασίσαμε να ανοίξουμε τα σύνορα μας δεχόμαστε ότι θα έχουμε κάποιο κίνδυνο και είμαστε εκεί να τον διαχειριστούμε.
Απαντώντας στο ερώτημα του πόσα εισερχόμενα κρούσματα κοροναϊού εκτιμά πως μπορεί να έχουμε και ειδικότερα ποιος αριθμός θα αποτελούσε δυνητικά «κόκκινο συναγερμό», ο κος Χατζηχριστοδούλου εξέφρασε την πεποίθηση πως ακόμα κι ένα κρούσμα μπορεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους ειδικούς με αποτέλεσμα η κατάσταση να χρειάζεται συνεχή εγρήγορση και να δουλεύουν πολύ καλά η ιχνηλατήσεις.
«Δεν θα περιμένουμε μια μεγάλη έξαρση για να πάρουμε μέτρα» υπογράμμισε ο καθηγητής Επιδημιολογίας προσθέτοντας πως θεωρεί ότι τα μέτρα προστασίας που πάρθηκαν στο περιθώριο επανεκκίνησης του τουρισμού όσο γίνεται θα ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο συνεχιζόμενης μεγάλης μετάδοσης σε ένα νησί.
«Τα μέτρα πρέπει να υπάρχουν με το πρώτο κρούσμα και όχι να περιμένουμε να έχουμε 100 κρούσματα σε ένα νησί για να πάρουμε μέτρα» υποστήριξε.
Σύμφωνα με τον κο Χατζηχριστοδούλου οι έλεγχοι που θα γίνονται θα επεξεργάζονται και θα ανατροφοδοτούν το μοντέλο PLF.
Αναφορικά με το που θα ελέγχονται οι τουρίστες οι οποίοι καταφθάνουν στη χώρα μας πραγματοποιώντας μια ενδιάμεση στάση πριν τον τελικό τους προορισμό ο Επιδημιολόγος διευκρίνισε πως υπάρχει πρόβλεψη αυτοί να ελέγχονται έχοντας φτάσει στον τελικό τους προορισμό.
Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής δηλώνει αισιόδοξος. « Πάντα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Υπάρχει μεγάλη κούραση, γίνεται υπερπροσπάθεια. Θέλω να είμαι αισιόδοξος γιατί πρέπει ναανοίξει η χώρα, πρέπει να λειτουργήσει ο τουρισμός, για να επανέλθουμε όσο γίνεται στην κανονική ζωή» δήλωσε στέλνοντας ωστόσο το μήνυμα πως πρέπει ωστόσο να μην ξεχνάμε τα μέτρα.
«Θέλω να επιμείνω σε αυτά, χαλαρώσαμε γενικώς. Ο ιός δεν έχει φύγει από την Ελλάδα» είπε.
Δημόπουλος: Η έξαρση του κοροναϊού στα Βαλκάνια δημιουργεί ανησυχία
Καθησυχαστικός για την πολυαναμενόμενη πλήρη επανεκκίνηση του τουρισμού την 1η Ιουλίου είναι ο καθηγητής Παθολογίας και πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στο CNN Greece, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία του σχετικά με την έξαρση της διασποράς του νέου κορωνοϊού που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στις χώρες των Βαλκανίων.
«Σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια, που μας αφορά με την έννοια του ανοίγματος των συνόρων και του τουρισμού, ιδιαίτερα για τους τουρίστες που έρχονται οδικώς στη βόρεια Ελλάδα, έχουμε μία σαφή έξαρση στη Σερβία, στην Αλβανία, στα Σκόπια και στη Ρουμανία. Όλα αυτά είναι ένα πρόβλημα καθώς όπως πληροφορηθήκαμε, την προηγούμενη εβδομάδα μπήκαν περίπου 15.000 τουρίστες από τη Σερβία.
«Αυτό δημιουργεί μία ανησυχία που μπορεί να μεταφραστεί σε μία αύξηση των κρουσμάτων που θα έχουμε και στη χώρα μας».
«Είμαστε μία χώρα που δέχεται παραδοσιακά ένα μεγάλο αριθμό τουριστών και που φέτος δεν θέλουμε να μην δεχτούμε κανέναν», συμπληρώνει. Σχολιάζοντας το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων σε επίπεδο διεθνών πτήσεων από την 1η Ιουλίου, εκτίμησε ότι από πλευράς ΕΟΔΥ, υπουργείου Υγείας και Πολιτικής Προστασίας «γίνεται ό,τι είναι εφικτό».
«Από τις 15 έως τις 20 Ιουλίου θα έχουμε μια εικόνα για το πώς εξελίσσεται το άνοιγμα των συνόρων και του τουρισμού».
Έφτασε η πρώτη πτήση από Γερμανία στην Κω
Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα της επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού, η πολιτική ηγεσία του τουρισμού υποδέχτηκε την πρώτη πτήση της TUI στην Κω.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, αμέσως μετά την προσγείωση της πρώτης πτήσης της TUI στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κω, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την έναρξη της τουριστικής περιόδου, σημειώνοντας ότι η σημερινή ημέρα είναι το αποτέλεσμα «τεράστιας προσπάθειας» για να ανοίξει τα φτερά του ο ελληνικός τουρισμός με προτεραιότητα την ασφάλεια.
Θεοχάρης: Είμαι πραγματικά αισιόδοξος, αλλά δεν εφησυχάζουμε
Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πλήρη επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού που θα γίνει μεθαύριο, Τετάρτη 1η Ιουλίου, με την επανέναρξη όλων των πτήσεων εξωτερικού.
Ειδικότερα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, υπογράμμισε πως η φετινή σεζόν δεν μπορεί να συγκριθεί με τις προηγούμενες, ωστόσο, στόχος είναι να μπορέσει η χώρα μας να υποδεχθεί συντεταγμένα και με ασφάλεια τους τουρίστες από το εξωτερικό που θα επισκεφτούν την χώρα μας.
«Είμαι πραγματικά αισιόδοξος, αλλά δεν εφησυχάζουμε» επισήμανε ο κ. Θεοχάρης, τονίζοντας πως έχει γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την υγειονομική θωράκιση της χώρας μας, τους ελέγχους και τα πρωτόκολλα.