Συναγερμό έχει προκαλέσει σε Αθήνα και Λευκωσία η κίνηση κλιμάκωσης της Αγκυρας να στείλει το γεωτρύπανο "Πορθητής" στο "τριεθνές"
στο σημείο δηλαδή που συναντώνται οι υφαλοκρηπίδες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου ενώ συγχρόνως κρατά το ερευνητικό σκάφος BARBAROS για σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ νότια της Λεμεσού.
Χτες όλη ημέρα τα τηλέφωνα “άναψαν”, όχι μόνο από το ΥΠΕΘΑ όπου ο ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης ενημέρωσε τον Α.Τσίπρα αλλά και από την Κύπρο. Ο Αρχηγός ΓΕΕΦ επικοινώνησε με τον Ιταλό πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ και τον ενημέρωσε για το θέμα. Επικοινωνία υπάρχει και με τη Γαλλία που την αφορά άμεσα το θέμα αλλά και με Ουάσινγκτον ώστε να διερευνηθούν τι σκοπούς έχει η κυβέρνηση Τραμπ. Οι ΗΠΑ άλλωστε έχουν 2 αεροπλανοφόροα στην ανατολική Μεσόγειο.
Στην Κύπρο, ανώτατες διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως αν η Τουρκία προχωρήσει στην συγκεκριμένη γεώτρηση, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρεται επί του παρόντος για επίλυση του κυπριακού. Αυτό, όπως είπαν, θα εξηγεί και την απόρριψη από μέρους της Άγκυρας της εισήγησης της Ειδικής Απεσταλμένης Τζέιν Χολ Λουτ για πραγματοποίηση προπαρασκευαστικής διάσκεψης τον Ιούνιο με ίδια σύνθεση με αυτή του Κραν Μοντάνα για να αποφασιστούν τα διαδικαστικά μιας νέας διαπραγμάτευσης.
Το ζήτημα του Fatih συζητήθηκε εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες και στην κλειστή συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Κύπρου την Πέμπτη. Γι αυτό στη δήλωση που έγινε μετά, υπήρξε προτροπή για αποφυγή ενεργειών που θα έχουν αρνητικές συνέπειες στην προοπτική επανέναρξης του διαλόγου.
Πώς η Αγκυρα δημιουργεί τετελεσμένα εις βάρος Ελλάδας-Κύπρου
Το τουρκικό σεισμογραφικό «Πορθητής», αναχώρησε χθες το πρωί από το αγκυροβόλιο της Αττάλειας όπου βρισκόταν τις τελευταίες εβδομάδες μετά την αποχώρησή του από τον στόχο «Αλάνια-1» και κατευθύνθηκε νότια, προς τα δυτικά της Πάφου,
Παράλληλα, η Τουρκία εξέδωσε Navtex, με την οποία εξήγγειλε γεώτρηση με το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής), που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου. Η γεώτρηση, σύμφωνα με τις συντεταγμένες της εν λόγω Navtex, αναμένεται να γίνει σε σημείο που βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων δυτικά της Πάφου, στο ύψος του Αγίου Γεωργίου Πέγειας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και επί της κυπριακής Υφαλοκρηπίδας.
Το FATIH είχε αποπλεύσει εδώ και δυο ημέρες από την Αττάλεια και κινήθηκε με χαμηλή ταχύτητα προς νοτιοανατολικά και χθες το βράδυ είχε μπει στην Κυπριακή ΑΟΖ και κατευθύνονταν προς το σημείο στο οποίο σύμφωνα με την NAVTEX θα επιχειρήσει την γεώτρηση.
Αυτή θα είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα(!) επί του πεδίου στην Κυπριακή ΑΟΖ ,παρά το γεγονός ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση ,παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που έχει ξοδέψει τα τελευταία χρόνια για την αγορά 2 πλωτών γεωτρύπανων και δυο υπερσύγχρονων σεισμογραφικών σκαφών.
Η κίνηση αυτή της Τουρκίας έρχεται μετά την κοινοποίηση στον ΟΗΕ της επιστολής του εκπροσώπου του ψευδοκράτους και απειλούσε για την πραγματοποίηση γεώτρησης από την τουρκική εταιρία ΤΡΑΟ στα «Οικόπεδα» που αυθαίρετα και παράνομα παραχώρησε το ψευδοκράτος στην Τουρκία για έρευνα και εκμετάλλευση τα οποία μάλιστα βρίσκονται στο νότιο τμήμα του Νησιού.
Παρ όλα αυτά όμως φαίνεται ότι η Τουρκία δεν αποτόλμησε προς το παρόν μια τέτοια κλιμάκωση, καθώς τα «Οικόπεδα» τα οποία υποτιθεται έχει παραχωρήσει το ψευδοκράτος επικαλύπτουν Οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ τα οποία έχουν ήδη παραχωρηθεί σε ξένες εταιρίες και το πιο σημαντικό είναι σε περιοχή της ΑΟΖ που έχει οριοθετήσει με γειτονικές χώρες ,το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Έτσι πιθανότατα εξηγείται το γεγονός ότι η Τουρκία επέλεξε να κινηθεί δυτικά σε σημείο της κυπριακής ΑΟΖ που είναι εκτός οριοθέτησης με Αίγυπτο αλλά καταφανώς εμπίπτει στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και περικλείεται στον νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Ανακήρυξη της ΑΟΖ, θεωρώντας ότι θα είναι ηπιότερες οι αντιδράσεις του διεθνούς παράγοντα.
Όμως κάθε τέτοια ενέργεια συνιστά σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά συγχρόνως στρέφονται και εναντίον της Ελλάδας.
Η περιοχή στην οποία θα επιχειρήσει την γεώτρηση το Fatih είναι πολύ κοντά στο τριεθνές σημείο συνάντησης των υφαλοκρηπίδων Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας, βάσει της οριοθέτησης η οποία προκύπτει με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και με επήρεια του Καστελόριζου αλλά και πλήρη φυσικά επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες όλων των νησιών και βεβαίως της Κύπρου ,της Ρόδου ,της Κρήτης.
Η Τουρκία απορρίπτει βεβαίως μια τέτοια οριοθέτηση και αγνοώντας το Δίκαιο της Θάλασσας κάνει λόγο για διαγραφή των δικαιωμάτων σε θαλάσσιες ζώνες, όλων των νησιών όχι μόνο του Καστελόριζου ,αλλά και της Κύπρου και της Κρήτης και διαμοιρασμό όλης της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ της Αιγύπτου και της ίδιας της Τουρκίας στην βάση της μέσης γραμμής.
Για τον λόγο αυτό κάθε προσπάθειά της Τουρκίας για επιβολή τετελεσμένων στην περιοχή αυτή αφορά άμεσα και την Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη περιοχή μάλιστα βρίσκεται εντός της παραχώρησης με αριθμό «4321» προς την τουρκική ΤΡΑΟ από την τουρκική κυβέρνηση (όπως δείχνει ο επίσημος τουρκικός χάρτης), θεωρώντας ότι η περιοχή αφορά την τουρκική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Συγχρόνως το ερευνητικό σκάφος BARBAROS που πλέει πραγματοποιώντας σεισμογραφικές έρευνες νότια της Λεμεσού βάσει της NAVTEX που παράνομα εξέδωσε η Τουρκία ,επικαλύπτει την περιοχή στην οποία πραγματοποιεί κρίσιμες για τα επόμενα βήματα στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, το ειδικό ερευνητικό σκάφος NAUTICAL CEO.
Οι έρευνες αυτές (σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου) αφορούν εξειδικευμένες γεωλογικές γεωφυσικές έρευνες στα Οικόπεδα 6,7,8,10 και 11 της Κυπριακής ΑΟΖ με σκοπό την επιλογή των σημείων που θα γίνουν οι επόμενες γεωτρήσεις καθώς θα προσφέρει και όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα προκειμένου να διασφαλισθούν οι περιβαλλοντικές προϋποθέσεις για τις γεωτρήσεις αυτές.
Η Λευκωσία αντέδρασε στις κινήσεις της Τουρκίας και με NAVTEX (245/19)που εξέδωσε χθες , επισημαίνει ότι η τουρκική Αναγγελία για την γεώτρηση αφορά «μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δραστηριότητες που συνιστούν σημαντικότατη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου ,επηρεάζουν τις διαδικασίες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και είναι ποινικά κολάσιμες βάσει της νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Όπως αναμένονταν ,στο κλασσικό πλαίσιο, ήρθε λίγη ώρα αργότερα απάντηση από την Τουρκία με την NAVTEX 0572/19 με την οποία δηλώνεται ότι η αρμοδιότητα για έκδοση Αναγγελιών στην περιοχή αυτή ανήκει στον Σταθμό της Αττάλειας και επαναλαμβάνονται οι γνωστοί ισχυρισμοί ότι δεν «υφίσταται Κύπρος» αλλά «ελληνοκυπριακή Διοίκηση»…
Μέχρι στιγμής το τουρκικό γεωτρύπανο παραμένει στο εν λόγω σημείο, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή που βρίσκεται ο στόχος «Φοινίκη-1». Πρόκειται για στόχο που έχει εντοπιστεί με σεισμογραφικά που έγιναν μεταξύ 2013 και 2016, τα οποία επεξεργάστηκε πρώτα η νορβηγική Polarcus και μετέπειτα η τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων, γνωστή ως TPAO.
Οι στόχοι καθορίστηκαν μετά την πραγματοποίηση δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμογραφικών στο πλαίσιο υλοποίησης των έργων “Finike Maz 3D Project”.
Παράλληλα οι Τούρκοι προχώρησαν και σε ύποπτες αλλαγές σε σχέση με τις ονομασίες των πλοίων υποστήριξης.
Συγκεκριμένα, τα τελευταία 24ωρα, τα πλοία υποστήριξης της νορβηγικής Siem, που συμμετείχαν και στην πρώτη γεώτρηση του Fatih, άλλαξαν ονομασίες.
Δόθηκαν τουρκικά ονόματα και, συγκεκριμένα, το πλοίο “Siem Sasha” ονομάστηκε “Altan”, то “Siem Sophie” ονομάστηκε “Sancar” και το “Siem Louisa” βαπτίστηκε σε “Korkut”, χωρίς μάλιστα, να αλλάξουν είτε σημαία είτε ιδιοκτησία.