rodospress.com

Ειδήσεις σε εικόνες - Μιλάμε με τα μάτια!

ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ

Κ.Παπαζάχος για τις σεισμικές δονήσεις στο Άγιο Όρος | «Δεν αποκλείεται να σπάσει το ρήγμα με ένα σεισμό των 6 Ρίχτερ» – Σε κίνδυνο οι μονές

Κ.Παπαζάχος για τις σεισμικές δονήσεις στο Άγιο Όρος | «Δεν αποκλείεται να σπάσει το ρήγμα με ένα σεισμό των 6 Ρίχτερ» – Σε κίνδυνο οι μονές

Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχου ο οποίος...

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε Πόλεμο!

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε Πόλεμο!

Ανακοίνωση της Π.Γ. του ΕΠΑΜ. Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου οι λαοί της Ευρώπης αντίκρισαν τις...

21 χρόνια Περπάτημα Ζωής & Ελπίδας

21 χρόνια Περπάτημα Ζωής & Ελπίδας

Αγαπημένοι μας φίλοι,

«Σχολικό Κυλικείο | Ασφάλεια – Υγιεινή – Ποιότητα»

«Σχολικό Κυλικείο | Ασφάλεια – Υγιεινή – Ποιότητα»

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου το Ινστιτούτο Καταναλωτή (ΙΝΚΑ) Ρόδου εγκαινιάζει μια σειρά ενημερώσεων...

Η πρώτη δήλωση Σαλμά μετά τη αναμενόμενη διαγραφή του |

Η πρώτη δήλωση Σαλμά μετά τη αναμενόμενη διαγραφή του | "Με διαγράφει ο Μητσοτάκης για να στείλει μήνυμα στους άλλους"

Ο Μάριος Σαλμάς ήταν σε τροχιά σύγκρουσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εδώ και καιρό.

Βυθίστηκε σκάφος με παράτυπους μετανάστες στη Σάμο | Τρείς νεκροί και 25 αγνοούνται

Βυθίστηκε σκάφος με παράτυπους μετανάστες στη Σάμο | Τρείς νεκροί και 25 αγνοούνται

Ναυάγιο με 33 παράτυπους μετανάστες – Τρεις ανασύρθηκαν νεκροί, δεκάδες οι αγνοούμενοι. Μέχρι...

Ο συνάνθρωπός μας Στάθης χρειάζεται την υποστήριξή μας! Πάμε όλοι μαζί παρέα!

Ο συνάνθρωπός μας Στάθης χρειάζεται την υποστήριξή μας! Πάμε όλοι μαζί παρέα!

Βλέποντας αυτή την ανάρτηση σήμερα από τον φίλο Στάθη ένοιωσα την υποχρέωση να την κοινοποιήσω σε...

«Η απόφαση έχει βγει και καθαρογράφεται» αποκάλυψε σήμερα -μέσω της ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου- ο δήμαρχος, Αλέξανδρος Κολιάδης

«Η απόφαση έχει βγει και καθαρογράφεται» αποκάλυψε σήμερα -μέσω της ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου- ο δήμαρχος, Αλέξανδρος Κολιάδης

Τα ερωτήματα αυτονόητα και ξεκάθαρα: Πως γνωρίζει ο κ.Κολιάδης αυτή την εξέλιξη;

Την ενίσχυση και αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ζητά ο Σάκης Αρναούτογλου

Την ενίσχυση και αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ζητά ο Σάκης Αρναούτογλου

Στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με θέμα “Οι...

  • Κ.Παπαζάχος για τις σεισμικές δονήσεις στο Άγιο Όρος | «Δεν αποκλείεται να σπάσει το ρήγμα με ένα σεισμό των 6 Ρίχτερ» – Σε κίνδυνο οι μονές

    Κ.Παπαζάχος για τις σεισμικές δονήσεις στο Άγιο Όρος | «Δεν αποκλείεται να σπάσει το ρήγμα με ένα...

  • Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε Πόλεμο!

    Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε Πόλεμο!

  • 21 χρόνια Περπάτημα Ζωής & Ελπίδας

    21 χρόνια Περπάτημα Ζωής & Ελπίδας

  • «Σχολικό Κυλικείο | Ασφάλεια – Υγιεινή – Ποιότητα»

    «Σχολικό Κυλικείο | Ασφάλεια – Υγιεινή – Ποιότητα»

  • Σαρωτικές πλημμύρες στις Κάννες | Ποτάμια οι δρόμοι – Για πιθανή νέα καταιγίδα προειδοποιεί η μετεωρολογική υπηρεσία

    Σαρωτικές πλημμύρες στις Κάννες | Ποτάμια οι δρόμοι – Για πιθανή νέα καταιγίδα προειδοποιεί η...

  • Η πρώτη δήλωση Σαλμά μετά τη αναμενόμενη διαγραφή του |

    Η πρώτη δήλωση Σαλμά μετά τη αναμενόμενη διαγραφή του | "Με διαγράφει ο Μητσοτάκης για να στείλει...

  • Βυθίστηκε σκάφος με παράτυπους μετανάστες στη Σάμο | Τρείς νεκροί και 25 αγνοούνται

    Βυθίστηκε σκάφος με παράτυπους μετανάστες στη Σάμο | Τρείς νεκροί και 25 αγνοούνται

  • Ο συνάνθρωπός μας Στάθης χρειάζεται την υποστήριξή μας! Πάμε όλοι μαζί παρέα!

    Ο συνάνθρωπός μας Στάθης χρειάζεται την υποστήριξή μας! Πάμε όλοι μαζί παρέα!

  • «Η απόφαση έχει βγει και καθαρογράφεται» αποκάλυψε σήμερα -μέσω της ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου- ο δήμαρχος, Αλέξανδρος Κολιάδης

    «Η απόφαση έχει βγει και καθαρογράφεται» αποκάλυψε σήμερα -μέσω της ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου- ο...

  • Την ενίσχυση και αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ζητά ο Σάκης Αρναούτογλου

    Την ενίσχυση και αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ζητά ο Σάκης...

Liliput-Club

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης | Με δύο σταθμάρχες σε κάθε σταθμό και μείωση δρομολογίων η επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου

Gerapetritis Giorgos 060321b"Προέχει η ασφάλεια, αλλά πρέπει να λειτουργήσουν τα τρένα", τόνισε ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις Μεταφορές ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

"Ίσως να ακούγεται πολυτέλεια όταν έχουμε χάσει τόσες ζωές. Πρέπει να στηρίξουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στον σιδηρόδρομο γιατί είναι ένα λαϊκό μέσο, οικονομικό και η επανεκκίνηση θα γίνει μόνο υπό όρους απόλυτης ασφάλειας. Για τον υπόλοιπο χρόνο θα λειτουργήσει με 2 σταθμάρχες ανά σταθμούς και αυτό μπορεί να σημάνει μείωση μεταφορικού έργου. Και με έναν μεγαλύτερο συντονισμό στις δράσεις μέσω των τεχνολογικών δυνατοτήτων που έχουμε"ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για τις Μεταφορές, Γιώργος Γεραπετρίτης, στη συνέντευξη Τύπου για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, μετά την τραγωδία στα Τέμπη με τη φονική σύγκρουση τρένων.

Γιώργος Γεραπετρίτης: Αν είχε τεθεί σε λειτουργία το σύστημα τηλεδιοίκησης, η τραγωδία θα μπορούσε να αποφευχθεί
Ειδικότερα, ο υπουργός ξεκίνησε την συνέντευξη με μια συγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων, ενώ στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι παρά το προφανές ανθρώπινο λάθος, αν είχε τεθεί σε λειτουργία το σύστημα τηλεδιοίκησης, η τραγωδία θα μπορούσε να αποφευχθεί.

"Θα ήθελα να εκφράσω την οδύνη και τον σπαραγμό, πρόκειται για εθνική τραγωδία. Η οδύνη πρέπει να βρει μια κάθαρση", ανέφερε ο ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για τις Μεταφορές, Γιώργος Γεραπετρίτης.

"Θα κάνω μια ειλικρινή προσπάθεια να απαντήσω, βρίσκομαι μόνο μια εβδομάδα στο Υπουργείο, να με συγχωρέσεται εάν δεν μπορέσω να απαντήσω όλες τις ερωτήσεις", είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

"Δεν βρίσκομαι εδώ για να κάνω την οποιαδήποτε πολιτική αντιπαράθεση ή συμψηφισμούς. Βρίσκομαι εδώ, για να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης, από τις οικογένειες και απ' όλους τους Έλληνες που δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε την τραγωδία", συνέχισε ο υπουργός.

Ο κ. Γεραπετριτης, εξ αρχής ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση κυβερνητικής παρέμβαση αφενός στη δικαστική έρευνα αφετέρου στη διοικητική έρευνα που θα διεξαγάγει ομάδα τεχνοκρατών. Όπως συμπλήρωσε, δεν είναι ώρα για αντιπαράθεση.

"Δεν είναι η ώρα των αντιπαραθέσεων, είναι η ώρα να διερευνήσουμε τα αίτια και να προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις. Οι ευθύνες που αναλογούν στο υπουργείο και στην κυβέρνηση έχουν ήδη αποδοθεί", ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

"Δεν έχω καμία αρμοδιότητα ούτε διάθεση να εμπλακώ με την κατ’ ουσίαν απόδοση ευθυνών αυτό είναι δουλειά της δικαιοσύνης", σημείωσε. Είπε επίσης ότι θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και πως και ο ίδιος θα προκαλέσει μια συζήτηση στην Βουλή για να συζητηθούν" τα ζητήματα παθογένειας στους σιδηρόδρομους" σημείωσε.

"Θα ασχοληθώ αποκλειστικά με τα ζητήματα του δυστυχήματος των Τεμπών και με την επόμενη ημέρα στους σιδηρόδρομους. Δεν θα εμπλακώ στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διοικητική διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας. Επίσης, η δική μου θέση δεν εμποδίζει αντιθέτως ενθαρρύνει και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια. Είμαι στη διάθεση της Βουλής να συζητήσουμε για τα ζητήματα των παθογενειών στους σιδηρόδρομους και να βρούμε έναν κοινό τόπο.

"Βρέθηκα στον τόπο της τραγωδίας και είχα την δυστυχία να έχω μια προσωπική άποψη για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί το σύστημα διοίκησης στην Θεσσαλονίκη και την Λάρισα. Οι διαπιστώσεις που έκανα ήταν ότι το τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας λειτουργούσε αδιαλλείπτως και δεν υπήρξε καμία διακοπή λειτουργίας στο τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας" ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

"Το μοιραίο βράδυ θα έπρεπε να έχει γίνει η αυτόματη χάραξη πορείας [...]Δεν συντελέστηκε η χειροκίνητη αλλαγή κλειδιού σε δεύτερο επίπεδο και σε τρίτο επίπεδο θα έπρεπε να υπάρχει παρακολούθηση στον πίνακα για μια απόσταση 5,5 χλμ. Αν υπήρχε παρακολούθηση στον πίνακα μετά την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας, θα είχε διαπιστωθεί η μετάπτωση της αμαξοστοιχίας στην εσφαλμένη γραμμή" σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.

"Υπήρχαν πλημμέλειες, οπότε άσχετα με το ανθρώπινο λάθος, εάν υπήρχε το σύστημα τηλεδιοίκησης, το δυστύχημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί", ανέφερε.

Για τις άμεσες ενέργειες της κυβέρνησης, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα: "Η υλοποίηση της σύμβασης τεχνολογικής αναβάθμισης, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της.

Για αυτό, όπως έκανε γνωστό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μητρικής εταιρείας Alstom (Γαλλίας). Έδωσε, δε, σαφή εντολή για την αποπεράτωση του έργου το ταχύτερο δυνατόν. Αίτημα στο οποίο η γαλλική εταιρεία επέδειξε πλήρη κατανόηση. Εξάλλου, ο υπουργός δεσμεύτηκε να παρουσιάσει σύντομα το χρονοδιάγραμμα και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα βρίσκεται πάνω από την υλοποίηση του έργου.

Τα δρομολόγια θα επανεκκινήσουν με δυο σταθμαρχες σε κάθε σταθμό και λιγότερα δρομολόγια
Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε για το θέμα της ασφάλειας: "Ίσως να ακούγεται πολυτέλεια όταν έχουμε χάσει τόσες ζωές. Πρέπει να στηρίξουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στον σιδηρόδρομο γιατί είναι ένα λαϊκό μέσα οικονομικό και η επανεκκίνηση θα γίνει μόνο υπό όρους απόλυτης ασφάλειας. Για τον υπόλοιπο χρόνο θα λειτουργήσει με 2 σταθμάρχες ανά σταθμούς και αυτό μπορεί να σημάνει μείωση μεταφορικού έργου. Και με έναν μεγαλύτερο συντονισμό στις δράσεις μέσω των τεχνολογικών δυνατοτήτων που έχουμε" ανέφερε.

"Είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ και το πρόγραμμα σπουδών είναι αυστηρό και καταλαμβάνει θεωρητική και πρακτική άσκηση 6,5 μηνών, με καθημερινή υποχρεωτική συμμετοχή των υποψηφίων και πρακτική στο πεδίο. Θα αξιολογηθεί όμως το πλαίσιο για να έχουμε καλύτερη εικόνα και πιο πλήρη εκπαίδευση" ανέφερε ο υπουργός κ. Γεραπετρίτης για το ζήτημα του προσωπικού και της κατάρτισής του.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Επικρατείας και Μεταφορών-Υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε ότι αυξάνεται ο προϋπολογισμός για τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Όπως σημείωσε, πριν το δυστύχημα στα Τέμπη είχε εγγραφεί στο ελληνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης ποσό 185 εκατ. για την αναβάθμιση των δομών.

Επίσης, ο κ. Γεραπετρίτης εξήρε τη στάση των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για την αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας. Υπογράμμισε, ακόμη, το σκέλος της εκπαίδευσης του προσωπικού. Θα υπάρξει, δε, όπως τόνισε, αυστηρότερο πλαίσιο για τις καταστροφές και κλοπές στο δίκτυο του σιδηροδρόμου.

"Θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για δολιοφθορές, καταστροφές και κλοπές στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Για τον χαλκό και άλλα υλικά, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει αδυναμία υποστήριξης και να διακόπτονται τα δρομολόγια αλλά και ζητήματα ασφάλειας. Θα υπάρξει αυστηροποίηση του πλαισίου" συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας για το δίκτυο του ΟΣΕ.

"Ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με την πρόεδρο της Κομισιόν και σήμερα βρίσκεται στην Ελλάδα αντιπροσωπεία των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων με στόχο τη δρομολόγηση ενός καινούργιου πλαισίου λειτουργίας και ασφάλειας. Υπήρξε επικοινωνία και με τον Γερμανό Καγκελάριο και θα υπάρξει συνεργασία με κλιμάκιο από την Γερμανία στη χώρα μας. Εκεί όπως γνωρίζετε έχουν ένα από τα πιο εξελιγμένα σιδηροδρομικά δίκτυα στην Ευρώπη" σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

"Η προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια είναι μια προσπάθεια που εξελίσσεται γρήγορα. Με κάθε σεβασμό στην αξιωματική αντιπολίτευση τα στοιχεία που έχω δεν επιδέχονται αμφισβήτησης: Η σύμβαση για τη σήμανση και την τηλεδιοίκηση περιλαμβάνει 52 σταθμούς και 3 κέντρα τηλεδιοίκησης. Το 2017 είχε υπάρξει πρωτόκολλο παράδοσης σε 17 από τους 52 σταθμούς" ανέφερε ο υπουργός κ. Γεραπετρίτης για το έργα της τηλεδιοίκησης.

"Έως το τέλος του έτους το έργο της τηλεδιοίκησης θα έχει ολοκληρωθεί σε όλους τους σταθμούς και όλα τα κέντρα"
"Σε αυτούς τους σταθμούς στη συνέχεια έγιναν πρόσθετα έργα που ουσιαστικά ανέτρεψαν όλο το έργο στους μισούς από αυτούς. Περίπου, δηλαδή, το 15% ξανάγινε εξ αρχής, γιατί τα συστήματα δεν έβλεπαν το ένα το άλλο. Το 2017 σταμάτησε τελείως και ξεκίνησε και πάλι το 2018 με τα εμπόδια της συμπληρωματικής σύμβασης. Από το 2021 και με την υπογραφή αυτής έχουμε πάει από το 32%, στο 70%. Σήμερα, έχει παραδοθεί ένα κέντρο τηλεδιοίκησης και 36 από τους 52 σταθμούς. Έως το τέλος του έτους, εκτιμούμε ότι θα έχουμε όλους τους σταθμούς και όλα τα κέντρα" σημείωσε.

Μιλώντας για τις αντιδράσεις και τα αισθήματα της ελληνικής κοινωνίας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο υπουργίος Επικρατείας και Μεταφορών-Υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε: "Τελώ σε ένα σοκ, κατανοώ τον συλλογικό πόνο που έχει προκαλέσει στην κοινωνία το συγκεκριμένο δυστύχημα, για τον άδικο χαρακτήρα του, για τη σκέψη ότι σε μια τέτοια εποχή που η τεχνολογία βρίσκεται στο απόγειό της στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, δυστυχώς να γινόμαστε μάρτυρες καταστάσεων που δεν συνάδουν με τη σημερινή εποχή. Ο αδικός χαμός των ανθρώπων θα μας συνοδεύει πάντα. Κατανοώ τον θυμό και τις αντιδράσεις, είναι πάρα πολύ εύλογες αυτές".

Ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε τους Έλληνες πολίτες: "Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά, θα παραμείνω στη θέση αυτή με ένα καθήκον που αντιλαμβάνομαι ως ιερό. Να έλθουν απολύτως στην επιφάνεια, πλήρως, διαφανώς, με λογοδοσία τακτική, τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφή, όποια και αν είναι αυτά. Κάνοντας και τη δική μας κριτική για το τι ενδεχομένως δεν πράξαμε ενόσω οφείλαμε. Η έρευνα θα πάει μέχρι τέλους".

"Το κέντρο τοπικής τηλε-διοίκησης Λάρισας, το μοιραίο βράδυ, λειτουργούσε κανονικά". Σε αυτήν την αποκάλυψη προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας και Μεταφορών-Υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι "θα μπορούσε να είχε υπάρξει αυτόματη χάραξη της πορείας που θα προλάμβανε το δυστύχημα. Ουδέποτε ήταν εκτός λειτουργίας εκείνη την κρίσιμη βραδιά. Πράγματι, το συγκεκριμένο κέντρο είχε μεγάλες δυσκολίες διαχρονικά". Σε αυτό το σημείο, ο υπουργός επικαλέσθηκε δύο μεγάλες πυρκαγιές που το είχαν θέσει εκτός λειτουργίας. Όμως, κατέληξε, "πλήρως λειτουργούσε από τον Νοέμβριο του 2022".

Νωρίτερα, ο κ. Γεραπετρίτης είχε σημειώσει ότι σύστημα τηλε-ειδοποίησης δεν υφίστατο ποτέ και για αυτόν τον λόγο προχωρά η αναβάθμισή του. Ετούτη τη στιγμή έχει αναπτυχθεί το έργο στο 70% -η παράδοση είναι στο 90%- δυστυχώς στο συγκεκριμένο σημείο, Λάρισα-Πλατύ, δεν έχει αναπτυχθεί το έργο, όπως συμπλήρωσε.

"Προέχει η ασφάλεια, αλλά πρέπει να λειτουργήσουν τα τρένα"
Απαντώντας σε ερώτηση για το προσωπικό του ΟΣΕ, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι την τελευταία τριετία υπήρξε σημαντική μείωση προσωπικού την τελευταία τριετία λόγω συνταξιοδοτήσεων. " Πραγματοποιήθηκαν γρήγορες κινήσεις με 200 άτομα σταθμάρχες και κλειδούχους θα έχουμε επιπλέον 217. Επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν προκηρυχθεί 35 θέσεις και είχαν γίνει 24 προσλήψεις. Θα αλλάξει το οργανόγραμμα και ό,τι είναι αναγκαίο θα στηριχθεί από την πολιτεία και στο κομμάτι της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης. Άρα θα έχουμε αναβάθμιση υποδομών, προσωπικού και οικονοική στήριξη του οργανισμού" σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

"Η επιθυμία μας είναι ο σιδηρόδρομος να επανεκκινήσει στο συντομότερο δυνατό χρόνο, όμως να έχουμε εξασφαλίσει πριν τις αναγκαίες προϋποθέσεις", υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου.

"Όταν λέω αναγκαίο χρόνο, θα το δούμε προφανώς με όλους τους φορείς. Η επιθυμία μας είναι τον συντομότερο δυνατό χρόνο, ενδεχομένως και ως το τέλος του μήνα", πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Επίσης, διευκρίνισε πως όταν αναφέρεται σε μείωση μεταφορικού έργου, αυτό παραπέμπει σε μείωση συρμών-δρομολογίων ή μείωση σταθμών.

"Θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για την ασφαλή λειτουργία των σιδηροδρόμων. Θέση μας αποτελεί πως πρέπει να επαναλειτουργήσει η συγκοινωνία διά σιδηροδρόμου. Όχι γιατί καταργείται ως μέσο αλλά γιατί απαξιώνεται και η ίδια η υποδομή. Πρέπει να επαναλειτουργήσει.[...] Ποτέ δεν προβλεπόταναπό τον κανονισμό υποχρεωτική παρουσία 2 σταθμαρχών. Ποτέ δεν υπήρχε υποχρέωση για 2 σταθμάρχες. Σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν δύο, αλλά η εκτίμηση γινόταν από την επιθεώρηση" σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, "το ενιαίο κέντρο συντονισμού δεν αποτελεί κέντρο τηλεδιοίκησης. Δεν μπορεί να δει τις γραμμές. Δεν μπορεί να χαράξει πορεία και να δει σε πραγματικό χρόνο που είναι το τρένο, άρα δεν μπορεί και να αποτρέψει μια τέτοια τραγωδία. Μόνο, ακούει τις γραμμές με παραδοσιακά μέσα. [...]Οι προϊστάμενοι πράγματι καταργήθηκαν ως θέση και υπάρχουν μόνο συνοδοί. Αν κριθεί απαραίτητο θα επανέλθουν. Η ασφάλεια είναι το πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης. Προέχει η ασφάλεια, αλλά πρέπει να λειτουργήσουν τα τρένα" σημείωσε ο υπουργός κ. Γεραπετρίτης.

"Δεν πρόκειται να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο λάθος. Θα ψάξουμε το ζήτημα μέχρις εσχάτων"
Σε ερώτηση για το ποια λάθη αναγνωρίζει η κυβέρνηση, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως "δεν υπήρξε καμία αγνόηση οποιασδήποτε ενημέρωσης ή έγκαιρης προειδοποίησης.[...] Αυτά που έγινανέγιναν σε συγκεκριμένο πλαίσιο και δυστυχώς όλα δεν γίνονται από την μια ημέρα στην άλλη. Σε μια σύγχρονη χώρα, δεν προσήκει να μην έχει τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα. Αισθάνομαι ότι θα έπρεπε να τα έχουμε φέρει σε σύντομο χρόνο".

Για την κατάσταση στον σιδηρόδρομο, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε: "Από τις λίγες ημέρες που έχω αναλάβει δεν υπάρχει εικόνα πλήρους διάλυσης. Υπάρχει ένα πλαίσιο με κενά και μια δρομολογημένη αναβάθμιση, δυστυχώς, με καθυστερήσεις, αλλά εικόνα διάλυσης δεν έχω εγώ. Η πολιτική ευθύνη αναλήφθηκε στο υψηλότερο πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Αν διαπιστωθούν και άλλες ευθύνες τότε οι πρώτοι που θα ανταποκριθούν θα είμαστε εμείς".

Για τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε: "Είναι κάτι που υπερβαίνει και τον δικό μου ρόλο. Το "γιατί" θα το αξιολογήσει πρώτα και πάνω από όλα η ποινική δικαιοσύνη, που έχει επιληφθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο. Από την άλλη πλευρά θα υπάρχει και η διοικητική διερεύνηση που θα δώσει τις απαντήσεις".

Ο κ. Γεραπετρίτης επικαλέστηκε τη "σαφή δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος έδωσε το πλαίσιο. Δεν πρόκειται να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο λάθος. Θα ψάξουμε το ζήτημα μέχρις εσχάτων" σημείωσε.

Για την Hellenic Train, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως η εταιρεία διαχείρισης έκανε μια δημόσια δήλωση σε ότι την αφορά. "Εκείνο που αφορά αυτή την στιγμή την σχέση του ελληνικού δημοσίου με την εταιρεία είναι η επανεκκίνηση των τρένων και να τηρηθούν όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις".

Κληθείς να διευκρινίσει τον τελικό αριθμό των θυμάτων στα Τέμπη, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε πως είναι 55 οι νεκροί που έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ υπάρχουν και άλλοι δύο νεκροί που ακόμη δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί. Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχουν επτά άνθρωποι που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

NEON-Frontistirio

Εύρεση άρθρου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ