Οι φιλοδοξίες να γίνει Πατριάρχης και ο Μιχάλης Ιγνατίου.
Τι απαντά το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στη δυσφορία που προκάλεσε σε Λευκωσία και Αθήνα η παρουσία του στη φιέστα Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.
Αιφνιδιασμό, δυσφορία και αντιδράσεις σε Λευκωσία και Αθήνα έχει προκαλέσει η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στη φιέστα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, όπου εγκαινίασε το 36 ορόφων μεγαλοπρεπές "Τουρκικό Σπίτι" με τη συμμετοχή και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.
Και αυτή ακριβώς η φωτογραφία του ελληνορθόδοξου ιεράρχη με τον Ερντογάν και τον Τατάρ μπροστά στην κορδέλα των εγκαινίων, ήταν η θρυαλλίδα:
Το παρασκήνιο
Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες, αυτό που εξηγεί την απόφαση του Ελπιδοφόρου, είναι οι φιλοδοξίες του να γίνει κάποια στιγμή Πατριάρχης και η ανάγκη έτσι να διατηρεί δίαυλους επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά. Αλλωστε φαίνεται ότι η απόφασή του να παραστεί στα εγκαίνια του Τουρκικού Σπιτικού ήταν σε γνώση του Πατριαρχείου.
Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για έντονες διαμαρτυρίες που έχουν να κάνουν με την διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στις ΗΠΑ από τον Ελπιδοφόρο. Ότι δηλαδή υπήρξαν πολύ μεγάλες αντιδράσεις, κυρίως από υποστηρικτές του απελθόντος Αρχιεπισκόπου, δυσανάλογες με το μέγεθος της υπόθεσης, για τις οποίες υποστηρίζουν (ίσως προκατειλημμένα) ότι πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, που είναι κυπριακής καταγωγής. Επιπλέον, φαίνεται πως δεν ήταν σε γνώση του Ελπιδοφόρου ότι στα εγκαίνια θα παραστεί και ο πρόεδρος του ψευδοκράτους Τατάρ. Και έτσι φθάσαμε σε μια κρίση των σχέσεων της Αρχιεπισκοπής, με τη Λευκωσία και την Αθήνα... ενώ και οι ομογενείς δεν έχουν δει με καθόλου καλό μάτι την απόφαση του επικεφαλής της Αρχεπισκοπής βορείου και νοτίου Αμερικής.
Σε επικοινωνία του TheToc με τον κ.Ιγνατίου, ο γνωστός δημοσιογράφος τόνισε ότι "δεν έχω σχέση με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ούτε με τις αντιπαραθέσεις τους. Το πρόβλημά μου είναι η συνάντηση του Ελπιδοφόρου με τον Ερντογάν και τον Τατάρ".
Δεν είχε ενημερώσει για την παρουσία του - Δυσφορία από Ελλάδα, αντιδράσεις από Κύπρο
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ελπιδοφόρος δεν είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του να δώσει το "παρών" σε μια εκδήλωση, η οποία, εκτός των άλλων συμβολισμών, εμπεριείχε -σύμφωνα με τους επικριτές του- και τη νομιμοποίηση της συμμετοχής του επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο.
Ως ένδειξη δυσαρέσκειας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ματαίωσε τη συνάντηση που επρόκειτο να έχει με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επικαλούμενος "βεβαρυμένο πρόγραμμα".
Δυσφορία επικρατεί και στην ελληνική πλευρά, με το Μέγαρο Μαξίμου να ανακοινώνει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον κ. Ελπιδοφόρο στο Ground Zero την Παρασκευή. Εκεί ο Αρχιεπίσκοπος θα τον ξεναγήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για μια "σολομώντεια λύση" που απέχει από την κυπριακή "σκληρή γραμμή", με δεδομένο ότι παραδοσιακά ο πρωθυπουργός όταν επισκέπτεται τις ΗΠΑ έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ελληνορθόδοξο ιεράρχη. Στόχος της Ελλάδας είναι να μην τροφοδοτηθεί περαιτέρω η κρίση που έχει ξεσπάσει.
Σημειώνεται ότι φωτογραφίες από το εγκαίνια, που έγιναν με την παρουσία του ελληνορθόδοξου ιεράρχη, δημοσίευσε η τουρκική προεδρία:
.
Τι απαντά ο Ελπιδοφόρος: "Αν ήξερα ότι θα ήταν ο Τατάρ, δεν θα πήγαινα"
Κύκλοι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής επισημαίνουν στο TheTOC.gr ότι ο κ. Ελπιδοφόρος -ο οποίος θεωρείται ένα από τα φαβορί στη διαδοχή στον θρόνου του Οικουμενικού Πατριάρχη, όταν αυτή γίνει- συνομιλεί και θα συνομιλεί πάντα με αξιωματούχους της Τουρκίας, στο πλαίσιο της στήριξης των θέσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας. Εικάζεται λοιπόν ότι οι φιλοδοξίες του Ελπιδοφόρου να γίνει κάποια στιγμή Πατριάρχης έπαιξαν ρόλο στην απόφασή του να παραστεί στην εκδήλωση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.
Από το περιβάλλον του κ. Ελπιδοφόρου τονίζεται ακόμα ότι βρίσκεται σε "ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Φανάρι" και ενεργεί "σύμφωνα με τις εντολές του Οικουμενικού Πατριάρχη" υποστηρίζοντας τον θεσμικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών. Το tweet του μετά την εκδήλωση ήταν σε αυτή τη γραμμή:
.
Στο πλαίσιο αυτό, εξηγούν, εντάσσεται και η συμμετοχή του στην εκδήλωση εγκαινίων του κτιρίου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
Εξηγώντας, επιπλέον, την παρουσία του στο Μανχάταν, δίπλα στον Ερντογάν και στον Τατάρ, αναφέρουν ότι ο κ. Ελπιδοφόρος δεν θα είχε αποδεχθεί την πρόσκληση που του απέστειλε η τουρκική προεδρία εάν γνώριζε ότι επρόκειτο να παραστεί και ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ.
Ως προς τη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη, σημειώνουν ότι θα γίνει με "πανηγυρικό τρόπο" καθώς θα λάβει χώρα στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη, ο οποίος καταστράφηκε στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και ανοικοδομήθηκε. Σημειώνεται ότι η αποπεράτωση του εξωτερικού του ναού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 2 Νοεμβρίου, οπότε θα τελεστούν τα Θυρανοίξια από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Εκκλησιαστικοί κύκλοι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής "φωτογραφίζουν" ως πηγή των αντιδράσεων που προκλήθηκαν ένα μέρος του κυπριακού λόμπι. Επικαλούνται, μάλιστα και συγκεκριμένα δημοσιεύματα του κυπριακής καταγωγής δημοσιογράφου στις ΗΠΑ, Μιχάλη Ιγνατίου, στο hellasjournal.com. Ο δημοσιογράφος, μάλιστα, σε σημερινό δημοσίευμά του αναφέρει ότι ο κ. Ελπιδοφόρος βρίσκεται "σε καραντίνα μετά το ξέπλυμα του Αττίλα" και επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε σε συνεργάτες του: "Δεν μπορώ να τον συναντήσω όταν μια μέρα πριν ήταν σε φιέστα με τον επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων".