H αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας προβλέπει την αγορά τριών φρεγατών Belharra.
Tη συμφωνία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης υπέγραψαν Ελλάδα και Γαλλία στο Παρίσι, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Όπως ανέφερε ο κ. Μακρόν, η υπογραφή της συμφωνίας είναι ο καρπός μιας σχέσης των τελευταίων ετών. «Αποτελεί τον καρπό των τελευταίων 18 μηνών όπου η εντατική εργασία οδήγησε τη Γαλλία να δεσμευτεί στο πλευρό σας».
«Στόχος είναι να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Θέλουμε να προστατεύσουμε την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα αμφοτέρων των κρατών μας. Μιλάμε για εμβάθυνση ελληνογαλλικής συνεργασίας στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και της στρατιωτικής βιομηχανίας. Μαζί θα εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία επί του βιομηχανικού επιπέδου που θα μας επιτρέψει να πάρουμε το μέγιστο αλλά και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας», σημείωσε.
Παράληλλα, ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε πως «στόχος είναι η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και η διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης. Θα ωφεληθεί η σταθερότητα. Έχουμε ένα κοινό όραμα. Των δικών μας συμφερόντων και της σταθερότητας. Η Ελλάδα είχε πολιτισμό που μας ενέπνευσε να είμαστε ο κόσμος που είμαστε. Η Ελλάδα μπόρεσε να ακολουθήσει ένα ανείπωτο μονοπάτι της ανεξαρτησίας και να είναι ένα κράτος στην καρδιά της Ευρώπης. Μια καρδιά που πάντα πάλλεται».
Μητσοτάκης: Ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία γιατί αποφασίστηκε η αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.
«Η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια ενισχύει μια πραγματικότητα ότι οι δύο χώρες έχουν ήδη αναπτύξει μια ισχυρή συμμαχική σχέση που υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Οι κοινές προσπάθειές μας ανέδειξαν τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση στη Μεσόγειο. Εχουμε δεσμούς που διαπερνούν κοινές αξίες. Η πίστη στην ελευθερία στο κράτος δικαίου στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η σημερινή εξέλιξη εδραιώνει τη συνεπή αυτή πορεία αλλά αποτελεί και μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών στην ήπειρο μας».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στην ευρύτερη γειτονιά της και θα εγγυάται την ειρήνη και την πρόοδο. Η χώρα μας αποκτά και τρεις νέες γαλλικές φρεγάτες Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό και έχει δυνατότητα για την απόκτηση ακόμα μίας».
«Η σύνδεση των χωρών μας διατρέχει τους αιώνες αλλά και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η ιστορία μας φέρνει μαζί όπως και η γεωγραφία αλλά όπως και η Μεσόγειος Θάλασσα αλλά και η Ευρώπη για την οποία θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή είναι η αποστολή μας που καλούμαστε να εκπληρώσουμε με υπερηφάνεια σήμερα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Η αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα και η Γαλλία την Τρίτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αυτονομία της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως «αποτελεί μία πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών στην ήπειρό μας, γιατί Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο, τολμηρό βήμα πρός την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης επισήμανε «η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος. Μια Ευρώπη που όπως είπε και ο κ. Πρόεδρος θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα στην ευρύτερη γειτονιά της, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ. Μια Ευρώπη που διαθέτει τα μέσα, τη βούληση και την επιρροή ώστε να εγγυάται την ειρήνη και την πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο, μια Ευρώπη που επιτέλους θα ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη».
Μακρόν: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάψουμε να είμαστε τόσο αφελείς
Ερωτηθείς για τη συμφωνία AUKUS, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε: «οι Ευρωπαίοι πρέπει να βγουν από την αφέλεια γιατί όταν δεχόμαστε πιέσεις από δυνάμεις που σκληραίνουν τη στάση τους θα πρέπει να δρούμε, θα πρέπει να δείχνουμε ότι έχουμε τη βούληση και την ικανότητα να αμυνόμαστε. Να μην οδηγούμαστε σε κλιμακώσεις αλλά να μας σέβονται. Οι ΗΠΑ είναι μεγάλοι ιστορικοί σύμμαχοι και σε επίπεδο αξιών και θα παραμείνουν σύμμαχοι. Αλλά θα πρέπει να δούμε ότι εδώ και δέκα χρόνια οι ΗΠΑ πρώτον ασχολούνται με τα του οίκου τους και έχουν δικά τους συμφέροντα σε σχέση με την Κίνα και τον Ειρηνικό. Είναι δικαίωμα τους και σέβομαι την κυριαρχία των λαών. Αλλά θα ήμασταν αφελείς εάν δεν θέλαμε να δούμε τις συνέπειες και να αντλήσουμε τα αντίστοιχα συμπεράσματα. Άρα με τον ίδιο ρεαλισμό θα πρέπει ως Ευρωπαίοι να ασχοληθούμε με τη δική μας προστασία και ανεξαρτησία, δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτό δεν υποκαθιστά αυτό το γεγονός ότι είμαστε σύμμαχοι».
Μαξίμου: Τι προβλέπει η συμφωνία
Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα θα αποκτήσει 3 φρεγάτες FDI HN (Hellenic Navy), με διαμόρφωση η οποία επελέγη από το ίδιο το Πολεμικό μας Ναυτικό, και η οποία είναι ισχυρότερη από την αντίστοιχη γαλλική.
Το πλοίο ανήκει στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, και εξοπλίζεται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire. Το τελευταίο συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην πλέον τελευταία τους έκδοση. Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και Αντιβαλλιστικές Ικανότητες.
Δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του, πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους.
Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.
Η νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4. Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες.
Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους. Ο εξοπλισμός των νέων μας «ψηφιακών» φρεγατών συμπληρώνεται από υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS.