Με προτεραιότητα στα Γυμνάσια και στα Λύκεια το άνοιγμα των σχολείων - Τι είπε η Α. Πελώνη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης.
Άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων -με προτεραιότητα στα Γυμνάσια και στα Λύκεια- είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.
Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται να ανοίξει η αγορά και η εκπαίδευση, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι -εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν- το λιανεμπόριο και τα σχολεία να ανοίξουν πριν από τα τέλη Μαρτίου.
"Προσβλέπουμε και ελπίζουμε πως το λιανεμπόριο θα ανοίξει πριν το τέλος Μαρτίου, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν. Ο σχεδιασμός είναι να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια πριν το τέλος του μήνα", ανέφερε σημειώνοντας ότι προτεραιότητα έχει δοθεί στα Γυμνάσια και τα Λύκεια καθώς έχουν μείνει αρκετό καιρό κλειστά και δεν υπάρχει δυνατότητα παράτασης του σχολικού έτους.
Τον Απρίλιο σταδιακά η εστίαση
Για την εστίαση, η κ. Πελώνη είπε ότι στόχος είναι να επαναλειτουργήσει σταδιακά τον Απρίλιο με όσα καταστήματα διαθέτουν τραπεζάκια έξω, ενώ υα υπόλοιπα αναμένεται να ανοίξουν τον Μάιο, οπότε θα γίνει και σταδιακή επανεκκίνηση του τουρισμού.
Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει πλατείες νεοαγανακτισμένων
"Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να δημιουργήσει πλατείες νεο - αγανακτισμένων" ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα γεγονότα της Κυριακής στην πλατεία της Νέας Σμύρνης και τα τρικάκια της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή.
Η κ. Πελώνη, μάλιστα, προέτρεψε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να συστήσει στους πολίτες την τήρηση των μέτρων: "να αποφασίσει σε ποια πλευρά είναι" είπε χαρακτηριστικά.
"Οι εικόνες στη Νέα Σμύρνης μας ενόχλησαν όλους. Τα περιστατικά διερευνώνται. Είμαστε όλοι κουρασμένοι, η υπομονή της κοινωνίας εξαντλείται αλλά χρειάζεται ψυχραιμία από όλους. Ο κ. Τσίπρας αντί να συστήσει την τήρηση των μέτρων επιδιώκει πλατείες νεοαγανακτισμένων. Τα τρικάκια από την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ για την σύζυγο του πρωθυπουργού δεν ήταν τυχαία και ούτε τυπώθηκαν σε 10 λεπτά. Ο κ. Τσίπρας οξύνει το κλίμα αναζητώντας σημαίες ευκαιρίας εύκολης δημαγωγίας".
Για τις δηλώσεις Κυρανάκη
"Η κυβέρνηση δεν δρα ως κουκουλοφόρος. Το βίντεο δεν δόθηκε στα social media από την κυβέρνηση και σε κάθε περίπτωση τα πρόσωπα φαίνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποφασίσει ποια ρητορική θα ακολουθήσει, θα κατηγορεί την κυβέρνηση για τους χειρισμούς στην πανδημία ή θα της ασκεί κριτική επειδή κάνει ελέγχους για την τήρηση των μέτρων καλώντας τον κόσμο σε πορείες υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα", απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κ. Κυρανάκη και την δημοσιοποίηση "στον αέρα" τηλεοπτικής εκπομπής των στοιχείων του πολίτη που χτυπήθηκε από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.
Μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μία δόση, οι άνω των 60 ετών
Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. "Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε αύξηση των νέων κρουσμάτων τόσο στην Αττική όσο και στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας μας. Διαπιστώνεται ταυτόχρονα αφενός ότι υπάρχει μια μικρή μείωση στο ποσοστό των νέων κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, γεγονός που συνδέεται προφανώς με την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιών αυτών. Και αφετέρου ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τα άτομα ηλικίας 20-60 ετών, τους συνανθρώπους μας δηλαδή με τη μεγαλύτερη κινητικότητα", τόνισε η κ. Πελώνη.
Εξήγησε ότι γι αυτό αποφασίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας και την ανάσχεση του τρίτου κύματος. "Αποδεικνύεται όμως για άλλη μία φορά ότι η έξαρση της πανδημίας γίνεται με αστραπιαίους ρυθμούς ενώ η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες", υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
"Φαίνεται ότι η προσπάθεια στη φάση αυτή γίνεται πιο δύσκολη εξαιτίας της κούρασης όλων μας αλλά και εξαιτίας των μεταλλάξεων που συνολικά έφθασαν το 60-70 % των νέων κρουσμάτων ενώ στην Αττική και την Κρήτη προσέγγισαν το 90%", ανέφερε.
"Εκτιμάται έτσι ότι έχουμε ακόμη δύσκολες ημέρες μπροστά μας. Είμαστε, όμως, στο τελευταίο μίλι του Μαραθώνιου και είναι υποχρέωση όλων να ανταποκριθούμε στις εισηγήσεις των ειδικών. Είναι, άλλωστε, περισσότερο από βέβαιο ότι χωρίς τα μέτρα των τελευταίων εβδομάδων το επιδημιολογικό φορτίο θα ήταν ακόμα βαρύτερο. Ας μην ξεχνάμε τι έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και αλλού", πρόσθεσε.
Στη συνέχεια αναφορικά με τους εμβολιασμούς η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε ότι "η στρατηγική μας παραμένει σταθερή: Συνεχίζουμε την άμυνα με τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και εντείνουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση "Ελευθερία" που εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό και υψηλούς ρυθμούς που φέρνουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης. Είμαστε στην 6η θέση σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανά 100 χιλιάδες και 8η σε πολίτες που έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση.
Έχουν ήδη γίνει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί -πολλοί από τους οποίους αφορούν τη δεύτερη δόση- και μέχρι το τέλος Μαρτίου, κοντά στις 25 Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας. Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει και η διαδικασία των ραντεβού για την ομάδα των συμπολιτών μας με νοσήματα πολύ αυξημένου κινδύνου νόσησης από Covid-19".
Όπως είπε η κ. Πελώνη "ταυτόχρονα, καθώς αναμένονται αυξημένες παραλαβές εμβολίων εντός του Απριλίου εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μία δόση όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών.
Σημειώνεται ότι με διάταξη νόμου προβλέπεται ότι κάθε φυσικό πρόσωπο που δεν διαθέτει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού μπορεί μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας emvolio.gov.gr, να ζητήσει τη χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ για τον εμβολιασμό του κατά του κορονοϊού και την έκδοση βεβαίωσης εμβολιασμού"
Επίσης ως "εξαιρετικά θετικό" ανέφερε τα"ο γεγονός ότι δρομολογείται η έναρξη των διαδικασιών για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, πρόταση που πρώτος έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης". Η κ. Πελώνη τόνισε: "Όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα υιοθετηθεί στις, 17 Μαρτίου, σχετική νομοθετική πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι σχετικές εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Πρόκειται για εξέλιξη μείζονος σημασίας για την πατρίδα μας, καθώς διευκολύνει -σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας- τη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών από χώρα σε χώρα. Δικαιώνει την πολύμηνη προσπάθεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ενισχύει τις προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό".
Πορεία δυναμικής ανάπτυξης μετά το τέλος της πανδημίας στην οικονομία
Αναφερόμενη στη συνέχεια στην οικονομία, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως "η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για μια πορεία δυναμικής ανάπτυξης μετά το τέλος της πανδημίας. Είναι βέβαια γεγονός ότι -όπως σε ολόκληρη την Ευρώπη- η ύφεση στη χώρα μας το 2020 υπήρξε βαθιά. Σύμφωνα ωστόσο με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εκτιμάται στο 8,2% του Α.Ε.Π., αντί για διψήφια ποσοστά που προβλέπονταν. Και βέβαια δεν θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση όπως ήθελαν οι Κασσάνδρες.
Με βάση νεότερα στοιχεία της Eurostat (5 Μαρτίου), η Ελλάδα σημείωσε το 2020 χαμηλότερη ύφεση από την Ισπανία (11%), την Ιταλία (8,9%), και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Γαλλία (8,1%) χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο εξαιτίας της μεγαλύτερης εξάρτησης από τον τουρισμό.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι -με βάση την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat- η Ελλάδα πέτυχε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη ανάμεσα στο 3ο και το 4ο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, καθώς το Α.Ε.Π. της χώρας μας ανάμεσα στα τρίμηνα αυτά αυξήθηκε κατά 2,7%, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης κινήθηκε κατά το ίδιο διάστημα καθοδικά (ύφεση 0,6%)".
Η κ. Πελώνη αναφέρθηκε επίσης στις θέσεις εργασίας επισημαίνοντας πως: "ιδιαίτερα αποτελεσματικές αποδεικνύονται οι πολιτικές της κυβέρνησης στο μέτωπο της ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (4 Μαρτίου) μόνο η Ιταλία και η Ελλάδα κατάφεραν, όχι μόνο να μην έχουν αύξηση, όπως όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και να σημειώσουν μια μικρή μείωση της ανεργίας, μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2020.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας, ειδικά για εργαζόμενους και ανέργους, εφάρμοσε μέτρα που έφτασαν τα 6,4 δισ. ευρώ και αναπτύχθηκαν σε τέσσερις πυλώνες.
-Ο πρώτος πυλώνας αφορά τα μέτρα στήριξης για πάνω από 1,5 εκατ. εργαζόμενους ανάμεσα στα οποία η αποζημίωση ειδικού σκοπού για εργαζομένους που οι συμβάσεις τους μπήκαν σε αναστολή, το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ", τα στοχευμένα μέτρα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον πολιτισμό, καθώς και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.
- Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τη στήριξη σε 755.000 ανέργους, με επιδόματα τακτικής ανεργίας, επίδομα 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους, παρατάσεις επιδότησης ανεργίας, οικονομική ενίσχυση εποχικά εργαζομένων.
-Ο τρίτος πυλώνας αφορά προγράμματα ΕΣΠΑ για την προώθηση ανέργων στην απασχόληση, από την εφαρμογή των οποίων έχουν ωφεληθεί περίπου 47.000 συμπολίτες μας. Και
- Ο τέταρτος πυλώνας αφορά την κοινωνική αλληλεγγύη με αποφάσεις για 500.000 συμπολίτες μας όπως η διπλή καταβολή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και η ενίσχυση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας καθώς και των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων".